2022-08-10
Simptome si analize pentru boala celiaca
Articol scris de Dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog
Boala celiaca, denumita si intoleranța la gluten sau enteropatia glutenica, este o afectiune cronica autoimuna, in care sistemul imunitar al organismului raspunde anormal la o proteina alimentara regasita in grau, orz si secara, proteina denumita gluten. Boala celiaca este o boala sistemica, afectand tot organismul, si este caracterizata de o inflamatie cronica la nivelul peretelui intestinului subtire. Aflati in continuare care sunt, pentru boala celiaca, simptomele cele mai frecvente.
Boala celiaca – simptome
Manifestarile clinice frecvent intalnite in boala celiaca, in special la copii, pot fi:
- durere abdominala recurenta
- balonare
- greata
- varsaturi
- diaree
- scadere in greutate
- deficit de crestere.
Pentru boala celiaca, exista și simptome rare sau atipice precum cele neurologice sau psihiatrice, infertilitate, stomatita aftoasa, dermatita herpetiforma. De asemenea, exista si o categorie de pacienti asimptomatici care sunt diagnosticati intamplator in urma efectuarii unei gastroscopii pentru alte simptome.
Analize pentru boala celiaca pe baza simptomelor
Diagnosticul bolii celiace cuprinde mai multe etape. Prima este suspiciunea de boala celiaca ridicata in urma semnelelor si simptomelor pacientului. Ulterior se fac teste serologice specifice bolii precum anticorpi antitransglutaminaza tisulara, antiendomisium, antigliadina. Daca acesti anticorpi sunt crescuti peste intervalul de referinta, se trece la etapa următoare, reprezentata de endoscopia digestiva superioara cu biopsii de la nivelul mucoasei intestinale. Analiza histopatologica a biopsiilor arata atrofierea vilozitatilor intestinale si inflamatie cronica. Daca nivelul anticorpilor nu este crescut, atunci nu este nevoie de efectuarea endoscopiei digestive superioare.
Ca analiza pentru boala celiaca, testarea genetica nu se face de rutina, ci doar in cazurile de neconcordanta a testelor standard folosite. Alaturi de analizele specifice intolerantei la gluten, se recomanda si efectuarea analizelor de sange uzuale, care pot releva anemie, deficite vitaminice sau probe hepatice crescute.
Medicii gastroenterologi din cadrul clinicii Digestmed sunt medici cu experienta in evaluarea si diagnosticarea patologiilor digestive, astfel ca pacientii cu boala celiaca, care prezinta simptome, pot fi tratati si monitorizati corespunzator. De asemenea, aparatura performanta utilizata in cadrul clinicii contribuie la stabilirea unui diagnostic precis. Daca prezentati pentru boala celiaca, simptome specifice, va asteptam la o consultatie de gastroenterologie.