Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Biopsia in endoscopie

Articol scris de Dr. Oana Potlogea, Medic Specialist Gastroenterolog. 

Biopsia in endoscopia digestiva superioara si inferioara este metoda medicala prin care se realizeaza prelevarea de probe (bucati mici) de tesuturi in vederea obtinerii de informatii de natura histopatologica, pe care medicul le considera ca fiind necesare pentru a completa diagnosticul macroscopic stabilit prin vizualizarea endoscopica. Biopsia este o procedura minim invaziva si este folosita doar cand diagnosticul final si implicit managementul cazului depind de examinarea la microscop a probelor de tesut.  

Biopsia poate oferi informatii medicului gastroenterolog inca din momentul prelevarii acesteia. Astfel, o biopsie usor de obtinut sugereaza un tesut elastic in profunzime, fiind un semn de benignitate, fara suspiciune de  cancer. In schimb, o biopsie care este rigida la prelevare poate indica un tesut transformat în cancer sau fibrozat, cicatrizat.  

Analiza histopatologica a biopsiei ofera informatii precise despre natura leziunii, prezenta inflamatiei, posibile modificari de arhitectura a tesuturilor (ex. metaplazie, displazie, cancer) etc. 

In baza rezultatului histopatologic, medicul specialist poate emite apoi recomandari privind tratamentul și monitorizarea afecțiunii digestive specifice.

Cand se preleveaza biopsia in timpul unei endoscopii digestive superioare?

Posibilitatea prelevarii de biopsii reprezinta unul din principalele avantaje oferite de procedurile endoscopice. In termeni simpli, biopsia este in realitate “ciupirea” unui mic fragment de mucosa digestiva, cu ajutorul unei pense introduse pe canalul endoscopului. Decizia de a preleva biopsie ii apartine medicului gastroenterolog care efectueaza endoscopia digestiva superioara, in functie de modificarile de mucoasa observate in timpul procedurii. Astfel, prelevarea de biopsii se va realiza obligatoriu atunci cand identificam formatiuni tumorale cu scopul de a stabili un diagnostic histopatologic care sa ghideze, mai departe, tratamentul. 

In mod particular, de la nivelul esofagului, se vor preleva biopsii in cazul esofagului Barrett atat pentru diagnosticul initial cat si pentru monitorizarea ulterioara a displaziei. Alte indicatii ale biopsiei esofagiene sunt: esofagita eozinofilica, esofagita infectioasa (de ex. cu Citomegalovirus, Herpesvirus, Candida albicans). 

In privinta biopsiilor de la nivelul stomacului, acestea se realizeaza in cazul identificarii tumorilor, a polipilor suspecti, a ulcerelor gastrice, dar si pentru diagnosticul infectiei cu Helicobacter Pylori sau al gastritei atrofice. 

Tot prin endoscopie digestiva superioara este indicat sa prelevam biopsii de la nivelul duodenului atunci cand suspectam boala celiaca sau intoleranta la gluten. 

Cand se preleveaza biopsia in timpul unei colonoscopii? 

Colonoscopia este un examen folosit pentru a cauta modificari – cum ar fi tesuturile umflate, iritate, polipi sau cancer – in intestinul gros (colon si rect). Ca si endoscopia tubului digestiv superior, colonoscopia are scop atat diagnostic, cat si terapeutic. 

Biopsia, urmata de examenul histopatologic, este indicata in timpul colonoscopiei in cazul unor modificari ale mucoasei. De exemplu, biopsia se realizeaza pentru diagnosticul si monitorizarea bolilor inflamatorii intestinale (boala Crohn si colita ulcerativa), diagnosticul infectiilor digestive cu diverse virusuri (ex. Citomegalovirus) sau bacterii (ex. Clostridium difficile, bacilul Koch in cazul tuberculozei intestinale). O indicatie importanta pentru efectuarea biopsiilor colonice sunt formatiunile protruzive, indeosebi cele care prezinta aspect endoscopic de tumori maligne. Polipii colonici pot fi de asemenea biopsiati sau, de preferat, rezecati in intregime atunci cand acest lucru este posibil. Se mai pot obtine biopsii si din mucoasa colonica de aspect normal atunci cand suspicionam colita microscopica, o boala inflamatorie intestinala in care inflamația se poate evidenția doar la examinarea microscopica. 

Care sunt riscurile prelevarii biopsiei? 

Riscurile biopsiei sunt neglijabile in raport cu beneficiul acesteia si constau in sangerare minima, care apare la mai putin de 0,01% din cazuri. Prin urmare, biopsia este o manevra minim invaziva, practic lipsita de riscuri pentru pacient cu ajutorul careia se obtine un fragment foarte mic de tesut in vederea diagnosticarii afectiunilor cu care se confrunta pacientul. 

Ce trebuie sa stim despre biopsia la pacientii in tratament antiagregant sau anticoagulant? 

Studiile de specialitate ne arata ca biopsiile din timpul endoscopiei digestive superioare si al colonoscopiei pot fi realizate in conditii de siguranta la pacientii aflati in tratament antiagregant sau anticoagulant, fara a fi necesara intreruperea medicatiei. Totusi, in cazul pacientilor care urmeaza tratament cu doua sau mai multe medicamente antiagregante si/sau medicamente anticoagulante, decizia de a intrerupe sau ajusta tratamentul inaintea prelevarii biopsiilor se stabileste de medic in urma consultului si in functie de fiecare pacient in parte. 

Riscul diseminarii celulelor canceroase dupa efectuarea biopsiei 

Efectuarea biopsiei simple din cadrul endoscopiilor digestive superioare si inferioare presupune prelevarea unui mic fragment superficial de tesut tumoral care nu prezinta risc de a disemina. Practic, acul de biopsie capteaza proba in mod direct fara a strabate alte structuri ce ar putea fi astfel insamantate cu celule tumorale. Prin urmare, nu exista riscul ca celulele canceroase sa disemineze dupa efectuarea biopsiei din timpul endoscopiei digestive superioare si al colonoscopiei. 

Concluzii 

Este important sa aveti un stil de viata sanatos, insa acesta nu este suficient pentru a preveni unele afectiuni medicale. Chiar daca adoptam un stil de viata sanatos, exista anumiti factori de risc, cum ar fi mostenirea genetica sau imbatranirea, care nu pot fi modificati si, prin urmare, nu pot fi preveniti. De aceea, este important sa ne concentram pe preventie si sa nu asteptam pana cand apar primele simptome vizibile ale bolii pentru a lua masuri. 

Unele afectiuni pot sa aiba un interval lung de timp intre instalarea primei modificari si debutul simptomelor, evoluând aparent  cu o stare de sanatate buna. Desi pacientul nu prezinta disconfort, boala este prezenta si se dezvolta fara simptome. Pentru a preveni evolutia acestor afectiuni catre complicații sau forme incurabile, este important sa se efectueze investigatii,  precum  ecografii abdominale, endoscopii digestive superioare sau colonoscopii. 

Un control de rutina poate  creste calitatea vietii si de multe ori poate salva viata dvs. prin depistarea precoce a unei posibile boli grave. Pentru a beneficia de un diagnostic corect si un plan de tratament adecvat, recomandam sa va programati pentru un consult de rutina la una dintre clinicile DigestMed (DigestMed Aviatiei sau DigestMed Militari), prin intermediul platformei online sau prin apel telefonic la numarul 021.9306. 

Biopsia in endoscopie
Articole Similare