2021-06-24
Arsuri la stomac – consecinta unei alimentatii nesanatoase
Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist gastroenterolog
Un stil de viata sanatos reprezinta un mod important de mentinere a starii noastre de sanatate. Agitatia cotidiana, stresul prelungit, grija zilei de maine ne impiedica de multe ori sa respectam niste reguli simple de alimentatie. Si atunci apare reversul medaliei: afectiuni sau simptome suparatoare care ne impiedica de multe ori sa ne desfasuram activitatea zilnica. Arsurile la stomac sunt simptome frecvent intalnite in randul populatiei si pot fi consecinta unui stil de viata nesanatos.
Ce sunt arsurile la stomac?
Ce sunt de fapt arsurile sau durerile de stomac? Adeseori facem confuzie intre stomac, burta sau intestine. “Arsuri la stomac” este o expresie folosita pentru disconfortul resimtit in etajul abdominal superior, in epigastru sau capul pieptului, cum este denumit popular.
Senzatia de disconfort sub forma de arsura care apare in epigastru corespunde de obicei afectiunilor unor organe abdominale ce se afla in interior in acea zona. Cel mai frecvent ne referim la stomac, dar disconfortul poate proveni si de la alte organe cum ar fi pancreasul, vezica biliara, colon transvers, ficat, inclusiv de la inima in infarctul miocardic inferior.
Bineinteles, in functie de caracteristicile durerii sau arsurilor, de momentul aparitiei, de durata, de intensitatea sau de simptomele asociate, un medic specialist se poate orienta spre unul din organele amintite si poate recomanda pacientului investigatii suplimentare atunci cand este necesar pentru stabilirea clara a diagnosticului.
Ne vom referi la arsurile cu provenienta gastrica, deci arsurile la stomac, care pot aparea inainte sau dupa masa, pot fi accentuate de anumite alimente, sunt cu durata scurta si cedeaza de obicei la antiacide.
De ce apar arsurile gastrice?
Arsurile la stomac apar cel mai frecvent datorita unui stil de viata nesanatos care presupune mese neregulate, consum excesiv de bauturi alcoolice sau tutun, cine copioase luate tarziu in noapte, consum excesiv de alimente prajite sau picante, condimentate, grasimi, bauturi acidulate sau cafea. Alti factori favorizanti sunt stresul excesiv sau consumul unor medicamente cum ar fi antiinflamatoriile nesteroidiene. Toti acesti factori duc mai devreme sau mai tarziu la inflamatia mucoasei gastrice care se manifesta sub forma de arsura sau durere, insotita uneori si de greata, varsaturi, balonare sau senzatie de disconfort postprandial.
Exista si factori biologici care produc gastrita cu aceleasi simptome, si anume bine cunoscuta infectie cu Helicobacter Pylori, pentru care este necesara administrarea unui tratament special.
Cel mai frecvent aceaste arsuri la stomac reprezinta manifestarea gastritei, insa sunt si alte afectiuni gastrice care pot sa se manifeste in acelasi mod cum ar fi ulcerele gastro-duodenale sau cancerul gastric.
Sfaturile specialistilor pentru a evita arsurile la stomac
Cum putem sa prevenim arsurile la stomac? Modificand in primul rand factorii favorizanti enumerati anterior, respectand un stil de viata sanatos cu mese regulate, in cantitati moderate, renuntand la fumat sau consum de bauturi alcoolice in exces, evitand alimentele cu potential declansator al arsurilor gastrice.
In plus, pentru o stare de bine este important un management mai bun al stresului, mentinerea unei greutati in limite normale, efectuarea unui sport in mod regulat sau activitati in aer liber.
Majoritatea oamenilor se confrunta cu arsuri la stomac, insa acestea nu trebuie ignorate daca se manifesta din ce in ce mai frecvent si daca nu dispar in urma unui tratamentului cu antiacide sau a modificarilor de alimentatie. In acest caz este necesar un consult medical de gastroenterologie pentru ca uneori aceste arsuri pot ascunde boli importante, iar depistarea precoce a acestora poate sa faca diferenta.
De ce sa alegi DigestMed?
DigestMed este o clinica specializata in gastroenterologie, domeniu medical care se adreseaza si pacientilor cu arsuri la stomac.
Clinica este formata dintr-o echipa de medici gastroenterologi cu experienta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva, investigatii de obicei necesare in procesul de investigare a arsurilor gastrice. Dacă ai nevoie de opinia unui medic specialist în privința simptomului de arsuri la stomac, programeaza-te acum la o consultație!