2022-07-25
Analize necesare pentru glanda tiroida
Articol scris de Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog
Atunci cand avem suspiciunea ca glanda tiroida nu functioneaza corect apelam la cateva analize sa confirmam sau sa infirmam suspiciunea.
Analize tiroida recomandate de medicul endocrinolog
Strict pentru verificarea functiei tiroidiene, analizele implica dozarea TSH si fT4. Pentru ca toate glandele din organism functioneaza in legatura (in sistem de “ feed-back” adica de a da raspuns inapoi) cu glanda hipofiza, dozam hormonul hipofizar TSH (hormonul stimulant tiroidian) si hormonul activ tiroidian, fT4 (free T4 adica hormonul tiroidian care circula liber in sange). In hipotiroidie, fT4 este scazut (insuficienta de hormon tiroidian) iar TSH este crescut aratand ca hipofiza a sesizat lipsa hormonului tiroidian in sange si stimuleaza glanda tiroida sa produca hormoni. Insa, in hipotiroidie, glanda tiroida nu mai este capabila sa produca hormoni suficienti astfel ca va fi nevoie sa ii dam organismului din exterior, prin tratament.
In hipertiroidie (exces de hormoni tiroidieni), in urma analizelor de tiroida, gasim fT4 crescut si TSH scazut.
In unele cazuri, doar analiza pentru tiroida prin dozarea TSH si fT4 nu este suficienta pentru un diagnostic de certitudine. Cand avem nevoie de informatii suplimentare, se dozeaza fT3 (triiodotironina, al doilea hormon tiroidian).
Cel mai frecvent, disfunctiile tiroidiene sunt date de afectarea autoimuna a glandei tiroide, bine-cunoscuta tiroidita autoimuna sau tiroidita Hashimoto. Pentru confirmarea acestei afectari dozam anticorpii antitiroidieni (AAT) : TPO (anti-tireoperoxidaza) si TG (anti-tireoglobulina). Tireoperoxidaza si tireoglobulina sunt 2 enzime implicate in sinteza hormonilor tiroidieni.
Un caz aparte de afectare autoimuna cu hipertiroidie este boala Basedow. Pe langa analizele de tiroida prin dozarea TSH, fT4 +/- fT3 si anticorpi antitiroidieni, in boala Basedow dozam anticorpii anti-receptor TSH (se foloseste prescurtare din limba engleza “TRAb”) care pun diagnosticul de certitudine.
Nodulii tiroidieni sunt foarte des intalniti in populatie, in special la femei. In general sunt benigni (necancerigeni). Insa, daca descoperim noduli tiroidieni la ecografia tiroidiana este indicat sa facem analize pentru tiroida precum dozarea calcitoninei – un marker tumoral specific unui anumit tip de cancer tiroidian, cancerul medular tiroidian.
Tireoglobulina este o alta analiza pentru glanda tiroida folosita in endocrinologie. Se dozaza doar la pacientii operati (care nu mai au glanda tiroida) de cancer tiroidian. Se interpreteaza impreuna cu anticorpii anti-tireoglobulina pentru aprecierea recidivei tumorale.
Interpretarea analizelor pentru glanda tiroida implica corelarea rezultatelor cu datele clinice obtinute de medicul endocrinolog si nu se rezuma la catalogarea simpla in scazut/crescut pentru obtinerea unui diagnostic de certitudine. Cereti sfatul medicului atunci cand suspectati o afectiune tiroidiana. La Clinica Digestmed va pot consulta medici endocrinologi bine pregatiti, atenti si dedicati problemelor dumneavoastra de sanatate. Va asteptam la o programare.