2019-04-24
Sarea, bună sau rea pentru organism?
Sodiul are roluri esentiale in organism. „Bun prieten cu apa, este responsabil in special de mentinerea volemiei si a tensiunii arteriale, precum si a retinerii apei in celule. Insa, sodiul este implicat si in transmiterea impulsurilor nervoase, in contractia musculara, in contractia muschiului inimii, precum si in absorbtia si transportul glucozei, aminoacizilor sau clorului”, explica dr. Elena Tanase, medic specialist medicina interna, consultant de nutritie DigestMed. “Astfel, un nivel redus de sodiu va avea drept consecinta scaderea tensiunii arteriale, cu stare de slabiciune, oboseala, tahicardie, crampe musculare. Manifestarile vor fi cu atat mai severe, cu cat deficitul este mai important”, adauga specialistul.
Sodiul din alimentatie este absorbit la nivel intestinal, intr-o proportie dependenta de ingestie. Daca mancam mai mult, vom absorbi mai mult. In cazul unui aport crescut, ii va creste concentratia in sange, declansand reflexul de sete. Ingestia ulterioara a apei va fi urmata de normalizarea nivelului seric de sodiu. Eliminarea sodiului se face pe cale renala in proportie de pana la 95% si implica mecanisme reglatorii complexe, in care functionalitatea normala a rinichiului joaca un rol esential. Adica, un aport excesiv de sodiu poate fi, un timp, compensat in contextul unei functii renale normale. Insa aportul constant excesiv de sodiu, respectiv de sare, este fara indoiala implicat in aparitia hipertensiunii arteriale, in special la asa numitii sensibili la consumul de sare.
Mai mult decat atat, acest aport excesiv constant se asociaza cu cresterea eliminarii ionului de calciu, cu aparitia pietrelor la rinichi si in unele cazuri chiar cu aparitia osteoporozei. Excesul de sare este un factor favorizant al obezitatii, independent de aportul caloric, si exista studii care il citeaza ca factor proinflamator.
[su_button url=”https://m.adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/sareabuna-rea-organismm-mituri-despre-sare-1_5cbdc869445219c57ed5d4ba/index.html” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]
Interviu acordat de Dr. Elena Tanase redactiei Adevarul.ro.