2019-10-06
Recomandari privind consumul de alcool
Articol realizat si publicat de redactia Adevarul.ro
Accesati sursa aici
Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza ca aproximativ doua miliarde de oameni consuma, zilnic, bauturi alcoolice. Peste trei milioane de decese sunt inregistrate, anual, din pricina abuzului de alcool. Din pacate, Romania se situeaza mereu in topul tarilor in care atat barbatii, cat si femeile obisnuiesc sa bea mult alcool, asta in conditiile in care bauturile produse in propria batatura nu apar in statistici.
Ne intalnim cu prietenii, mergem la aniversari, la nunti, la botezuri sau chiar la evenimente mai putin fericite. Toate implica mese stropite cu alcool, de regula, din belsug. Ne rezumam insa la atat? Sau mai exact ar trebui sa o facem? De la cat alcool consumat incepe sa fie riscant pentru sanatate?
Potrivit unui top realizat in 2016 de organizatia nonprofit International Alliance for Responsible Drinking – IARD – in Polonia, Romania si Spania, barbatii beau 40 de grame de alcool pe zi si 20 de grame femeile. Urmatorul loc este ocupat, la fel, de trei tari: Elvetia, Franta si Cehia, cu cate 30 de grame barbatii si 20 de grame femeile, dupa care vin Macedonia, Austria, Irlanda, Italia, Danemarca si Germania, cu cate 25 de grame barbatii si 20 femeile. Potrivit aceleiasi surse, Marea Britanie este singura tara in care femeile beau cot la cot cu barbatii – 20 de grame de alcool, in fiecare zi.
Intrebata daca stam chiar asa de rau la consumul de alcool, conf. dr. Corina Zugravu, medic primar nutritionist, presedintele Centrului de studii despre bere, sanatate si nutritie, raspunde: „Nu as pune studiile referitoare la consumul de alcool la romani sub semnul intrebarii. Poate nu ne dam noi seama cat de mult alcool se bea. Si mai este ceva: in mediul rural se bea foarte mult alcool facut in gospodarie si care nu ajunge in statistici“.
Cocktailurile schimba perceptia cantitatii de alcool consumat
Specialistii afirma ca un consum moderat inseamna maximum 20 de grame de alcool pe zi, in cazul barbatilor si 10 grame, in cazul femeilor. Mai clar: o bere de 330 de mililitri (iar recomandarea este valabila la berea de 3,8% alcool) sau un pahar cu 100 de mililitri de vin (13% alcool) in cazul femeilor si doua beri sau doua pahare cu vin in cazul barbatilor.
O serie de studii in domeniu au relevat faptul ca un consum intre 15 si 30 de grame de alcool pe zi creste cu 3%-8% riscul de a suferi un cancer oral, de ficat, de colon sau de san, proportie care urca la 5%-10% in cazul in care cantitatea de alcool consumat se situeaza intre 30 si 60 de grame pe zi.
„Consumul excesiv de alcool inseamna ingestia a minimum 60 de grame de alcool pur la barbati si 40 de grame de alcool pur la femei, cel putin o data in ultimele 30 de zile sau minimum cinci bauturi alcoolice la o ocazie, cel putin o data in ultimele 30 de zile“, explica dr. Dan Adrian Bobeica, medic specialist gastroenterolog la Clinica Laurus Medical.
Obiceiul de a bea mult odata il au mai ales tinerii care, la final de saptamana, aleg sa se destinda in acest mod. „Alcoolismul de weekend este binecunoscut si foarte daunator. Nu este in regula. Ficatul poate realiza un management mai bun al alcoolului – si e logic – daca i-l dai in cantitate mica, il metabolizeaza mai usor decat daca il ineci la un moment dat cu o cantitate foarte mare“, argumenteaza dr. Corina Zugravu.
Potrivit specialistei, tinerii ajung sa bea exagerat de mult alcool, de cele mai multe ori, bauturi distilate combinate in cocktailuri din care nu-si mai dau seama de cantitatea de alcool consumata. „Cand bei cocktailuri, nu ai constiinta aceea ca ai consumat o bautura alcoolica si ca trebuie sa te opresti la un moment dat“, completeaza medicul.
Combinatia de alcool cu lichior sau cu suc de fructe este extrem de daunatoare, pentru ca percetia consumului de alcool este mult redusa cand gusturile sunt modificate. „Multi se imbata cu cocktailuri sau cu combinatia aceea si mai daunatoare: bautura energizanta cu o bautura alcoolica. Cofeina din bautura energizanta te tine alert si nu-ti dai seama de efectele alcoolului. De aceea am zis ca intotdeauna e mai bine sa bei cafea decat bautura energizanta“, mai spune dr. Corina Zugravu.
Alcoolul ajunge repede in sange
„Odata cu ingestia unei cantitati de alcool, persoana renunta la inhibitii, devine dezinvolta, relaxata, iar pe masura ce creste consumul, se poate ajunge la intoxicatie acuta manifestata prin deshidratare, dificultate a mersului si a vorbirii, pierderea temporara a constientei si a memoriei, la convulsii, pana la coma alcoolica sau chiar la deces“, enumera pasii betiei dr. Dan Adrian Bobeica.
Consumul excesiv de bauturi alcoolice interfereaza cu functia si structura normala a tubului digestiv, atrage atentia si dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog la Clinica DigestMed. „Poate afecta toate segmentele tractului gastrointestinal, de la cavitatea orala si restul tubului digestiv, pana la ficat si pancreas. Alcoolul este absorbit direct si rapid din stomac si intestinul subtire in sange, iar metabolismul sau are loc in principal in ficat, rezultand un compus chimic toxic, numit acetaldehida.“ Aceasta substanta poate induce modificari ale ADN-ului celular, crescand riscul de a dezvolta cancer. „Indiferent de sursa de provenienta, fie ca este din bere, vin sau bauturi spirtoase, alcoolul actioneaza la fel in organism, diferenta fiind concentratia de alcool si restul ingredientelor. Astfel ca nu alcoolul din bere este benefic, ci continutul de vitamine, minerale si fibre, in cantitati moderate ajutand la o functionare buna a organismului. De asemenea, consumul moderat de vin are efect protectiv in bolile cardiovasculare“, adauga dr. Adelina Popescu.
Si glandele salivare pot fi afectate
Cavitatea orala, faringele, esofagul si stomacul sunt expuse alcoolului imediat dupa ingestie. „Consumul cronic de alcool afecteaza si glandele salivare, determinand cresterea in dimensiuni a glandelor parotide. De asemenea, pot aparea inflamatii ale limbii – glosita, ale gurii – stomatita – si ale gingiilor – gingivita. Unii cercetatori au demonstrat ca circa 30% din cancerele de la nivelul gurii si gatului sunt determinate de consumul excesiv de alcool. Efectele asupra esofagului constau in aparitia refluxului gastroesofagian, a spasmelor esofagiene, a inflamatiei mucoasei esofagiene – esofagita – si chiar a cancerului esofagian“, completeaza medicul specialist.
In stomac, excesul de alcool altereaza productia de acid gastric si reduce abilitatea acestui organ de a distruge bacteriile ingerate, inflameaza mucoasa gastrica si intarzie golirea lui. „In situatia consumului de alcool concentrat pot aparea chiar si leziuni hemoragice ale mucoasei, inclusiv ulcere gastrice.“
Mai departe, la nivelul intestinului subtire, alcoolul poate diminua absorbtia multor nutrienti si vitamine – A, B1, B12, B9, C, D, E – si poate altera activitatea enzimelor intestinale. „De exemplu, deficitul de lactaza produce intoleranta la lactoza, poate inflama si eroda mucoasa duodenului sau poate determina o suprapopulare bacteriana intestinala asociata cu tulburari de tranzit si fermentatie excesiva.“
In colon, efectul consumului de alcool se traduce prin accelerarea tranzitului si, pe termen lung, cresterea riscului de cancer de colon si de rect.
De ce ficatul este cel mai afectat
Alcoolul in exces determina aparitia unor numeroase afectiuni, insa, pe termen lung, cel mai afectat organ este ficatul, responsabil de procesul de metabolizare. Ficatul filtreaza sangele de la nivelul tractului digestiv si are rolul principal de a indeparta toxinele. Acetaldehida rezultata in urma metabolizarii alcoolului in ficat produce modificari inflamatorii severe la nivel celular. Consumul cronic excesiv de alcool – peste 60-80 de grame pe zi la barbati si 20 de grame pe zi la femei – poate produce un spectru de afectari hepatice: ficatul gras alcoolic, hepatita alcoolica, ciroza alcoolica si cancer hepatocelular“, potrivit medicului Adelina Popescu.
Progresia bolii necesita ani sau zeci de ani de consum toxic „Abstinenta de la alcool poate fi urmata de ameliorarea sau chiar regresia eziunilor hepatice. Afectarea hepatica secundara consumului de etanol este responsabila de pana la 40% din toate decesele prin ciroza hepatica. Femeile sunt mai susceptibile la toxicitatea alcoolului decat barbatii“, completeaza dr. Popescu.
Consecinta cel mai des intalnita a consumului zilnic este instalarea unei boli hepatice cronice, adauga medicul specialist. „Insa, nici consumul asa-zis ocazional sau de weekend nu este total inofensiv. Un consum de alcool brusc si in cantitate mare poate provoca hepatita acuta alcoolica, coma alcoolica, ulcere gastrice sau esofagiene – in special in consumul de bauturi spirtoase care pot arde tubul digestiv, iar aceasta inflamatie progresiva poate duce la aparitia cancerului gastric.“
Pancreasul este un alt organ al sistemului digestiv afectat de consumul de etanol. „Astfel, poate aparea inflamatia acuta sau cronica a pancreasului. In 40% din pancreatitele acute, alcoolul este cauza. Insa doar 10% din consumatori fac pancreatita. Efectele sunt toxice direct si de alterare a secretiei si compozitiei enzimelor pancreatice. Pancreatita cronica poate predispune la aparitia cancerului de pancreas, o forma agresiva de cancer si cu prognostic grav.“
Chiar daca nu stam sa calculam strict cantitatea de alcool consumata zi de zi, organismul stie cand acest consum a devenit cronic si trimite semnale. Astfel, apar lipsa apetitului, senzatia de greata, varsaturile, balonarea, flatulenta, durerile abdominale si diareea. „Atunci cand alcoolul a produs leziuni severe asupra ficatului, pot aparea simptome si semne mult mai severe: de la colorarea in galben a pielii si ochilor si pana la varsaturi cu sange si coma“, mai spune dr. Popescu.
Principalul remediu si cel mai dificil in tratarea si combaterea afectiunilor digestive produse de consumul de alcool in exces este abstinenta. „Cel mai adesea, este nevoie de o colaborare stransa intre gastroenterolog si psihiatru in vederea inducerii si persistentei abstinentei pe termen lung. In situatia aparitiei bolii cronice de ficat, tratamentul este complex, in functie de complicatii si de stadiul bolii, ajungandu-se pana la transplant hepatic.“
Bauturile naturale aduc si altceva, nu doar alcool
Exista si bauturi alcoolice care, consumate cu moderatie, au efecte benefice asupra organismului. „Vinul rosu, de exemplu, este bogat in polifenoli – resveratrol – cu proprietati antioxidante. Studiile arata ca o jumatate de pahar cu vin rosu, in timpul mesei, duce la scaderea incidentei bolilor cardiovasculare, dar si a altor patologii, precum litiaza renala, litiaza biliara, degenerescenta maculara sau boala Alzheimer“, potrivit medicului Dan Adrian Bobeica. Sa nu uitam insa ca, pentru a avea o viata sanatoasa, nu este suficient un pahar cu vin rosu, ci este nevoie de o dieta echilibrata alaturi de activitate fizica regulata, adauga medicul specialist.
O alta bautura sanatoasa daca este consumata cu moderatie si alaturi de o alimentatie echilibrata este berea, adauga dr. Corina Zugravu. „Berea a trecut prin foarte multe probe, inclusiv prin proba timpului in relatia cu fiinta umana, asa ca nu mi se pare nimic nelalocul lui in a o incadra ca bautura-aliment. Mai ales ca berea contribuie dupa puterile ei – bineinteles nu asa cum ar contribui carnea, lactatele sau mai stiu eu ce – la aportul nostru de nutrienti. Deci nu este o bautura goala de continut, ca sa zicem asa, si are o istorie indelungata alaturi de noi, oamenii. Sunt retete scrise de 3.000 de ani dar sunt resturi de bere descoperite pe fundul vaselor inca de acum 8.000 de ani. E adevarat ca era cu totul diferita compozitia berii fata de cea de acum, dar a fost alaturi de oameni de foarte multa vreme“, potrivit conf. dr. Corina Zugravu.
Care ar fi elementele foarte importante pe care le contine berea? „Depinde din ce punct de vedere privim. Din punct de vedere hedonic, antropologic, social, chiar avem nevoie de bere pentru ca ne ajuta sa ne strangem laolalta si sa incepem sa ne simtim bine. Dar, din punct de vedere strict biologic, are urme de carbohidrati, de aminoacizi, urme de minerale si vitamine si, mai ales in ultimii ani, s-a constatat ca e o sursa buna de substante antioxidante, provenite din materia prima: fie din malt, fie din hamei. Si acele substante antioxidante sunt impreuna cu acea cantitate mica de alcool pe care o are berea, si, impreuna cu aportul nutritional, contribuie la buna functionare a organismului. Mai ales in perspectiva dietei noastre moderne destul de dezechilibrate“, adauga conf. dr. Corina Zugravu.
Cine are interdictie totala la alcool
„Au interdictie absoluta la alcool copiii. Se poate consuma doar peste 18 ani. La ora actuala nu stiu in ce masura controlul este foarte strict, dar parintii ajung sa spuna ca mai bine bea alcool decat sa se drogheze, Nu e absolut deloc in regula si nu mai spun ca exista locuri unde sunt serviti cu alcool fara sa fie intrebati si de buletin“, subliniaza specialista.
Apoi, este vorba despre persoanele cu probleme la ficat, femeile insarcinate sau cele care alapteaza. „In profesiile in care trebuie sa fii alert, inclusiv condusul, nu numai ca profesie, ci si ca individ – nu merge nici chiar berea fara alcool, pentru ca hameiul este cel care-ti da putin somn, putina sedare. Sigur, daca esti invatat, poate ca nu sesizezi, totusi, la volan mai bine fara bere. Mai bine fara alcool, in general“, mai spune dr. Zugravu.