2018-12-21
Prevenirea bolilor de tiroida
„Bolile tiroidei sunt cea mai frecventa cauza a consultului in cabinetele de endocrinologie, de aceea consider ca e bine de stiut cat putem influenta prin vointa noastra, aplicand reguli simple, aparitia si evolutia acestor boli”, arata Dr. Cornelia Giba – medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice. Printre factorii de risc modificabili sunt: fumatul, alimentatia si stresul.
FUMATUL, prin intermediul productiei de tiocianati in organism, influenteaza negativ tiroida in sensul ca favorizeaza instalarea hipotiroidiei la pacientii cu teren autoimun prezent (tiocianatii blocheaza etapa de organificare a iodului, esentiala sintezei hormonilor tiroidieni). De asemenea, fumatul agraveaza evolutia bolii Basedow si a oftalmopatiei Graves asociata acestui tip de hipertiroidie, de aceea fumatul este ferm contraindicat acestor pacienti.
In ceea ce priveste ALIMENTATIA, o atentie deosebita o acordam aportului de iod, element important in procesul de sinteza a hormonilor tiroidieni, la randul lor esentiali in buna functionare a tuturor organelor. Cei doi hormoni tiroidieni, triiodotironina=T3 si tetraiodotironina=T4, contin 60-65% iod in structura lor. Necesarul de iod este diferit in functie de varsta si de starea fiziologica a organismului, astfel:
– la copilul sub 6 ani: 90 micrograme/zi
– la copilul 6-12 ani: 120 micrograme/zi
– adolescent in perioada de crestere: 150 micrograme/zi
– adult: 200 micrograme/zi
– femeie gravida sau care alapteaza: 300 micrograme/zi si aici din fericire suplimentele de multivitamine si minerale recomandate pentru aceasta perioada acopera o buna parte a acestui necesar
Sursele naturale de iod sunt: apa si alimentele vegetale si animale (in care concentratia de iod este proportionala cu cea existenta in apa si sol). Exista regiuni geografice pe glob cu deficit de iod in apa si sol, inclusiv o buna parte a Romaniei (32 judete) are acest deficit numit si endemic (lucru dovedit in anul 2000 prin metoda dozarii ioduriei/24 ore la o populatie reprezentativa pentru fiecare regiune geografica a tarii).
STRESUL psihic este factor recunoscut de declansare a hipertiroidiei prin boala Basedow, iar inlaturarea lui este unul din factorii necesari bunei evolutii si remisiunii bolii. Pacientii sunt sfatuiti sa-si desfasoare activitatea cu cat mai putina tensiune psihica, sa aiba un somn de 7-8 ore bun, reconfortant si sa practice tehnici de relaxare.
[su_button url=”https://m.dcmedical.ro/bolile-de-tiroida-i-stilul-de-via-a-ce-putem-face-pentru-prevenirea-lor_605925.html” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]