Polipii mari pot da dureri de stomac. De ce apar si cand exista riscul de evolutie catre cancer gastric

 

Articol realizat si publicat de redactia Adevarul.ro
Accesati sursa aici

 

Polipii gastrici sunt cresteri anormale de celule in interiorul stomacului. Ei apar cu o frecventa mai mica, in comparatie cu polipii colonici,insa, in unele situatii, pot reprezenta o amenintare grava pentru sanatate. Intre 0,8 si 2,4% din populatie poate avea polipi gastrici, estimeaza dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog la Clinica DigestMed. „Deci, mult mai rar comparativ cu polipii de colon – aproximativ o treime din populatie. In cele mai multe cazuri, nu dau simptome si sunt descoperiti intamplator cu ocazia unei endoscopii digestive superioare efectuata din alte motive.”

 

ENDOSCOPIE SI BIOPSIE

Atunci cand sunt depistati in stomac, este important de stiut daca acestia au un risc de evolutie catre cancerul gastric. „Iar acest risc il stabilim prin prelevarea de biopsii in timpul investigatiei endoscopice. Examinarea la microscop a probei bioptice prelevate incadreaza, de obicei, polipul in una din trei categorii: polip glandular fundic, polip hiperplastic sau polip adenomatous”, adauga specialistul. Acestea sunt cele mai frecvente tipuri de polipi gastrici si incadrarea corecta permite stabilirea tratamentului, a monitorizarii si a riscului de evolutie.

Polipii glandulari fundici sunt cel mai frecvent tip de polipi gastrici (50%). „Sunt polipi de mici dimensiuni si adesea gasim mai multi polipi la acelasi pacient. Sunt localizati de obicei in portiunea verticala a stomacului (corp si fund).” Acesti polipi se intalnesc in doua situatii. „In cazul tratamentului pe termen lung cu medicamente antisecretorii din categoria inhibitorilor de pompa de protoni – Omeprazol, Lansoprazol, Pantoprazol, Esomeprazol. Aceste medicamente scad aciditatea in stomac, ceea ce duce la eliberarea unui hormon din stomac, gastrina, ce are rol in reglarea secretiei gastrice acide. Dar gastrina este si factor de crestere pentru celulele epiteliale gastrice si valorile ei crescute in timpul tratamentului ar putea fi legate de aparitia acestor polipi. Astfel, utilizarea timp de 5 ani a acestor medicamente creste de 4 ori riscul aparitiei polipilor.”

In aceasta situatie, polipii au risc neglijabil de transformare neoplazica (aproximativ 1%) si de obicei riscul este limitat la polipii peste 1 centimetru. „Totusi, daca polipii sunt numerosi (peste 20) sau au dimensiuni crescute se recomanda reducerea sau oprirea tratamentului antisecretor si se evalueaza regresia lor.”

Tratamentul antisecretor este folosit tot mai frecvent in ultimele decade atat pentru boala de reflux gastroesofagian, cat si pentru protectia gastrica la persoanele de obicei varstnice care necesita trament antiinflamator pentru dureri osteoarticulare sau tratament cu aspirina in doza mica pentru afectiuni cardiologice. Utilizarea pe scara larga a acestor medicamente a facut ca acesti polipi sa devina cel mai des intalniti.

„Polipii glandulari fundici asociati cu polipoza adenomatoasa familiala sunt extrem de numerosi (sute de polipi) si se asociaza cu risc mai mare de cancer gastric (pana la 40% din polipi au modificari avansate numite displazie). In acest context sunt intalniti la persoane mai tinere si se asociaza cu polipi de intestin subtire si colonici.”

Polipii hiperplastici sunt aproape la fel de frecventi ca polipii glandulari fundici (40%), sunt de obicei un pic mai mari 0,5-1,5 centimetri, adesea multipli si sunt localizati in portiunea orizontala a stomacului (antru). „Apar adesea in contextul inflamatiei mucoasei gastrice (gastrita), langa ulceratii sau langa anastomozele dintre stomac si intestinul subtire la persoanele cu stomac operat si se asociaza cu infectia cu Helicobacter Pylori. De altfel, se pare ca tratamentul de eradicare a acestei bacterii rezulta in regresia si disparitia acestor polipi. Nici acesti polipi nu au risc semnificativ de transformare, cu exceptia polipilor mari.”

Polipii adenomatosi sunt cei mai rari polipi gastrici (10%), dar asociati cu risc crescut de transformare maligna. „Apar adesea in contextul gastritei cronice atrofice, asociata tipic cu infectia cu Helicobacter Pylori si se gasesc in portiunea orizontala a stomacului.“

POLIPII PESTE 1 CENTRIMETRU TREBUIE SA FIE INDEPARTATI COMPLET

“Dupa cum am mentionat la inceput, polipii gastrici, de obicei, nu dau simptome. Totusi, polipii mari pot da dureri de stomac, pot sangera si pot duce la anemie sau pot astupa orificiul de evacuare a stomacului si sa dea varsaturi. Atitudinea corecta atunci cand gasim unul sau mai multi polipi gastrici este sa prelevam biopsie. Polipii peste 1 centrimetru trebuie sa fie indepartati complet, de obicei endoscopic. De asemenea, polipii care dau simptome si polipii adenomatosi trebuie rezecati endoscopic. Atunci cand se asociaza infectia cu Helicobacter Pylori aceasta trebuie tratata. Dupa un an de la rezectie se recomanda reevaluarea endoscopica, cu exceptia polipilor glandulari fundici izolati, la pacientii fara polipoza adenomatoasa familiala care nu se urmaresc de obicei. Atunci cand polipul are modificari microscopice avansate (displazie severa sau cancer in situ) monitorizarea se face la intervale mai scurte de 3-6 luni.” 

In concluzie, polipii gastrici sunt mult mai rar intalniti comparativ cu polipii de colon si sunt adesea asociati cu tratamentul antisecretor sau cu inflamatia stomacului, putand regresa atunci cand aceste conditii sunt corectate. De asemenea, evolutia lor catre cancer este un eveniment rar si limitat la polipii mari si la polipii adenomatosi, conchide medicul specialist.

 

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare