2019-09-27
Pancreatita cronica, boala data de alcool si fumat care distruge pancreasul
Articol realizat si publicat de redactia Dcmedical.ro
Accesati sursa aici
O boala care presupune inflamatia cronica a pancreasului cu modificarea ireversibila a structurii sale, cauzata in principal de alcool si fumat, apare mai frecvent la barbatii, atrage atentia dr Bianca Istratie, medic specialist gastroenterologie.
Pancreatita cronica reprezinta inflamatia cronica a pancreasului cu modificarea ireversibila a structurii sale, explica EXCLUSIV pentru DC Medical, dr Bianca Istratie, medic specialist gastroenterologie. Pancreasul are rol in productia de enzime cu rol in digestia grasimilor, proteinelor si glucidelor precum si in productia de hormoni, printre care insulina. Afectarea sa prin inflamatie cronica si fibroza poate conduce la probleme de digestie, cu scaune moi si la aparitia diabetului zaharat; de asemenea pot sa apara dureri abdominale cronice, uneori invalidante.
Principalii factori de risc
Principalii factori de risc pentru pancreatita cronica sunt fumatul si consumul cronic de bauturi alcoolice. De asemenea pancreatita cronica poate sa apara dupa episoade severe sau repetate de pancreatita acuta cu distructie importanta a tesutului pancreatic. „Alte cauze mai rare sunt hipercalcemia datorata hiperparatiroidismului sau tulburarile severe ale lipidelor serice. Exista si o forma ereditara de pancreatita acuta care evolueaza cu pusee acute repetate si poate fi identificata prin teste genetice. Intr-un numar mic de cazuri, cauza nu poate fi identificata si atunci vorbim de pancreatita acuta idiopatica”, spune gastroenterologul.
Pancreatita cronica apare mai frecvent la barbati; la acestia principala cauza este consumul de alcool, iar la femei vorbim mai frecvent de tulburarile grasimilor serice ca si cauza, si de forme idiopatice.
„Alcoolul este cauza pancreatitei cronice in pana la 70% din cazuri; el actioneaza prin modificarea secretiei celulelor pancreatice rezultand un fluid vascos care astupa canalele pancreatice, ducand la atrofia tesutului pancreatic si aparitia de cicatrici (fibroza)”, detaliaza doctorul.
Prognostic pancreatita cronica
„Mortalitatea este de 30% la 10 ani si de 55% la 20 de ani. Riscul de cancer pancreatic este de 4% la 20 de ani” de la declansarea bolii, arata medicul.
Simptome pancreatita cronica
Principalul simptom este durerea abdominala localizata in etajul superior. Episoadele dureroase sunt intermitente cu debut postprandial, cu durata de pana la cateva ore. Pacientii pot fi asimptomatici mai multi ani pana la stabilirea diagnosticului. Mai pot prezenta diaree si scadere ponderala din cauza problemelor de digestie si a evitarii meselor de teama exacerbarii durerii.
Teste de laborator
„Sunt putine teste de laborator care pot fi folosite in diagnosticul pancreatitei cronice – si anume dozarea unei enzime in scaun, elastaza fecala – iar in acest caz valorile scazute inseamna boala pancreatica avansata; si proba de digestie. Pentru stabilirea cauzei se pot doaa calcemia si trigliceridele”, arata dr Bianca Istratie.
Investigatii imagistice
Adesea, ecografia abdominala este prima explorare folosita pentru diagnostic. Astfel se pot pune in evidenta modificari ale dimensiunilor pancreasului, structura neomogena, calcificari in pancreas si canale pancreatice dilatate, spune specialistul. Ulterior pentru un diagnostic de precizie pot fi necesare tomografia computerizata, imagistica prin rezonanta magnetica si ecoendoscopia.
Complicatii ale pancreatitei cronice
Pseudochistul pancreatic este o colectie de lichid pancreatic cu localizare in pancreas sau langa pancreas si care poate sa apara in evolutia unei pancreatite cronice. Cele de dimensiuni mari pot provoca durere abdominala, pot sa apese pe caile biliare sau pe stomac si duoden sau se pot infecta spontan cu formarea de abcese. Medicul specialist gastroenterolog spune si ca „afectiunea are indicatie de drenaj cand creste rapid in dimensiuni, cand comprima structurile invecinate , cand produce durere intensa sau formeaza abcese”.
Pancreasul modificat fibrotic poate sa apese pe stomac si duoden si sa determine durere postprandiala si satietate precoce. De asemenea poate sa apese pe caile biliare si sa produca durere si icter.
„O complicatie de temut este aparitia cancerului de pancreas, care poate fi dificil de diagnosticat in contextul modificarilor din pancreatita cronica”.
Se recomanda stoparea consumului de alcool si tutun, fumatul fiind factor de risc independent pentru pancreatita cronica etanolica.
Tratament si dieta
„Se recomanda o dieta cu 2.000-3.000 de calorii pe zi ce contine: 2g proteine/ kg corp, 5 g carbohidrati/kg corp si 50 g lipide/zi. Pacientii care prezinta scaune diareice grasoase dupa restrictionarea aportului lipidic au nevoie de suplimente de enzime pancreatice. Poate aparea si malabsorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, K, E) si a vitaminei B12, fiind necesara suplimentarea lor”, arata dr Bianca Istratie.
Pentru gestionarea bolii, medicii au mai multe abordari terapeutice. „Durerea este principala acuza si altereaza calitatea vietii; de asemenea poate duce la dependenta de analgezice narcotice. Terapia analgezica se poate initia (…)”, detaliaza medicul. De asemenea, „Suplimentele de enzime pancreatice pot ajuta la diminuarea durerii din pancreatita cronica si sunt utile pentru a ajuta digestia pacientilor cu deficienta enzimatica. Antidepresivele (…) amelioreaza depresia, durerea si potenteaza efectele opiaceelor. Pentru pacientii cu malabsorbtie severa pot fi folosite trigliceridele cu lant mediu care asigura necesarul de lipide si calorii. In cazurile severe care nu raspund la tratament conventional sunt disponibile tratamente endoscopice sau chirurgicale” conchide dr Bianca Istratie.