Aparitii Media

6dec., 2018

Cum ne afecteaza colesterolul

De catre: | Etichete:

  Cea mai mare parte a colesterolului care circula prin vase este format la nivelul propriilor celule din corp si doar o fractiune de 10% (maximum 20%) este adus prin alimentele bogate in colesterol. Colesterolul este un compus vital organismului si in mod normal exista un echilibru intre formarea si degradarea / eliminarea acestuia. Cand acest echilibru este afectat apare excesul de colesterol, iar cand acest exces este pus pe seama LDL-colesterol atunci apare si riscul imbolnavirii. De ce apare acest dezechilibru? In general este vorba despre diverse defecte genetice […]
DETALII

5dec., 2018

O buna organizare este esentiala pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa

De catre: | Etichete:

  Alimentatia din perioada postului se bazeaza mai ales pe alimente de origine vegetala, respectiv legume, fructe, leguminoase, oleaginoase si produse din cereale. Potrivit specialistului nostru in nutritie, Dr. Elena Tanase, sunt persoane care considera ca in perioada postului exista riscul de a se ingrasa pentru ca scotand din alimentatie carnea, lactatele si oul, sunt nevoite sa manance mai multe produse bogate in glucide (zaharuri) pentru a inregistra aceeasi satietate. „Altii cred ca pot deveni anemici sau lipsiti de energie. Unii spera ca isi pot normaliza nivelul grasimilor din sange, […]
DETALII

3dec., 2018

Pentru a proteja organismul, recomandam mese cu masura in perioada sarbatorilor

De catre: | Etichete:

  Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog: „Procesul de digestie incepe atunci cand vedem, mirosim si gustam alimentele. Pentru ca deja atunci creierul nostru stimuleaza secretia salivara si pe cea gastrica. Ulterior, in cavitata bucala alimentele sunt maruntite, amestecate cu saliva si apoi ajung, prin intermediul esofagului, in stomac.” De aici drumul e, in principiu, fara intoarcere. Spre cifre crescute pe cantar sau chiar mai rau, atunci cand pofticiosul care are un regim medical se lasa corupt de tentatii, chiar daca nu recunoaste. Capacitatea tubului digestiv nu se modifica pentru ca […]
DETALII

20nov., 2018

Colonoscopia, cu sedare sau fara, este un test care salveaza vieti

De catre: | Etichete:

  Colonoscopia este o investigatie sigura si eficienta in evaluarea intestinului gros. Permite inspectia vizuala a mucoasei intestinale prin intermediul unui tub flexibil cu o camera video in capat. Acesta se introduce prin anus si avanseaza ulterior pana in capatul distal al colonului, numit cec. Rolul colonoscopiei este in diagnosticul (si uneori si tratamentul) afectiunilor intestinului gros (ex. boli inflamatorii intestinale, polipi si tumori de colon, diverticuloza colonica) dar si in screeningul cancerului colorectal. Cancerul colorectal este una dintre cele mai frecvente neoplazii. Aproximativ 6 din 100 de persoane dezvolta […]
DETALII

13nov., 2018

Ce este de facut in cazul modificarii testelor hepatice

De catre: | Etichete:

  Modificarile testelor hepatice pot sa semnifice modificari ereditare fara consecinte clinice, probleme in structuri non hepatobiliare sau afectiuni ale ficatului sau arborelui biliar. Pot fi tranzitorii sau persistente. Din acest motiv, evaluarea si incadrarea lor, precum si stabilirea monitorizarii trebuie realizata de catre un medic specialist. Bateria standard de analize hepatice cuprinde: transaminazele (TGP sau ALT si TGO sau AST), bilirubina totala si fractiunile ei, fosfataza alcalina, GGT, albumina serica si timpul de protrombina. Aceste analize pot identifica existenta unei boli de ficat, conteaza in orientarea diagnostica spre o […]
DETALII

30oct., 2018

Rolul probioticelor in afectiunile digestive

De catre: | Etichete:

  Probioticele sunt microorganisme vii, denumite si „bacterii prietenoase”. Ele ajung in organismul nostru fie prin alimentatie, fie prin suplimente de probiotice. Prebioticele sunt o forma de mancare pentru probiotice, ajutand la dezvoltarea si intretinerea populatiei de bacterii sanatoase. Probioticele au abilitatea de a rezista in fata acidului gastric si a acizilor biliari, colonizand tractul intestinal. Desi iaurtul este recomandat in mod frecvent ca sursa de probiotice, nu toate culturile vii continute supravietuiesc mediului acid din stomac. Rolurile probioticelor sunt: • impiedicarea dezvoltarii bacteriilor patogene nesanatoase; • imbunatatirea functiei de […]
DETALII

29oct., 2018

Cum ne alimentam ca sa fim in forma

De catre: | Etichete:

  O linie vitala de aparare a organismului este integritatea, sanatatea mucoasei tubului digestiv, atrage atentia dr. Elena Tanase, medic specialist in medicina interna. Medicul explica in ce fel trebuie sa ne alimentam pentru a ne mentine in forma. “Alimentele contin, pe langa macronutrienti (proteine, glucide, grasimi) si compusi in cantitate foarte mica, micronutrienti, dar cu rol vital in buna functionalitate a organismului, respectiv vitamine si minerale, plus diverse enzime, pigmenti naturali cu rol antioxidant, care se gasesc in special in cele de provenienta vegetala – fitonutrienti. O alimentatie echilibrata […]
DETALII

21oct., 2018

In ce consta consultul de gastroenterologie si cand este necesar

De catre: | Etichete:

  Gastroenterologia este specialitatea medicala care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor tubului digestiv (esofag, stomac, duoden, intestin subtire si gros) si a organelor anexe (ficat, vezica biliara, pancreas). Afectiunile digestive sunt fara indoiala afectiuni frecvente. Specialistul nostru, Dr. Elena Ciuperca, a explicat pentru cititorii Ziare.com in ce consta consultul de gastroenterologie si cand este necesar. In ce situatii trebuie sa va prezenti la o evaluare gastroenterologica: – Tulburari de tranzit acute sau cronice (constipatie/diaree) – Dureri abdominale acute severe sau persistente – Dureri abdominale cronice care afecteaza […]
DETALII

15oct., 2018

Alimentele care pastreaza sanatatea tubului digestiv

De catre: | Etichete:

  Masa de dimineata este cea care tamponeaza aciditatea gastrica si care evacueaza colecistul, sub nici o forma nu trebuie omisa. Masa de seara este bine sa fie mai usoara, de regula, suntem mai putin activi seara si nu avem nevoie de multa energie, iar energia in plus fara sa fie de necesar adusa de masa de seara se depune. De asemenea, este bine sa treaca 2-3 ore pana cand ne intindem in pat, altfel alimentele sunt inca in stomac si presiunea crescuta la acest nivel favorizeaza refluxul. Numarul de […]
DETALII

9oct., 2018

Hepatita C – identificare si tratament

De catre: | Etichete:

  Hepatita C se transmite in principal prin sange sau prin obiecte contaminate cu sangele persoanelor infectate si din nefericire, in tara noastra inca mai exista cazuri in care se folosesc instrumente nesterilizabile. Nu este insa singura cale de transmitere a bolii. Tatuajele, piercing-urile, manichiura sau alte proceduri care afecteaza structura tegumentara si fac in asa fel incat pacientul sa intre in contact cu zona contaminata, pot de asemenea cauza infectarea cu Hepatita C. In plus, in Romania sunt peste 800.000 de pacienti identificati cu Hepatita C, ceea ce creste […]
DETALII

Programare rapida
Programare Facebook
Programare Whatsapp
Programare online
Programare telefonica