Mesele deosebit de bogate pot cauza intoxicatii acute

 

Simptomele severe sau persistente de tipul durerilor abdominale, varsaturilor, tulburarilor de tranzit, asocierea cu febra sau sangerarea digestiva necesita evaluare medicala pentru stabilirea unui diagnostic si pentru tratament adecvat. Chiar daca perioada sarbatorilor este la final si riscul de a manca mult intr-un timp foarte scurt se diminueaza, recomandam sa tratati cu mare atentie programul alimentar.

Persoanele cu afectiuni gastroenterologice sunt predispuse sa aiba exacerbari ale acestora si sa necesite evaluare medicala si nu numai. Chiar si persoanele fara afectiuni digestive pot sa aiba neplaceri daca fac excese alimentare sau de alcool.

Stomacul are functie de rezervor pentru alimentele consumate. Volumul stomacului nu se modifica de sarbatori, iar aportul excesiv de alimente pe termen scurt duce la distensia importanta a stomacului, ceea ce se poate solda cu greata, varsaturi si dureri abdominale. In mod deosebit, grasimile se evacueaza greu din stomac si, prin stimularea secretiei gastrice, duc la distensie si disconfort abdominal.

Consumul excesiv de alcool poate irita stomacul cu aparitia gastritei acute manifestata prin varsaturi, greata, durere abdominala, chiar hemoragie digestiva. Excesul de alcool poate declansa o pancreatita acuta sau o hepatita alcoolica. Acestea sunt afectiuni severe, cu risc vital, care pot sa apara la persoane care nu se stiu cu probleme hepatice sau pancreatice, dar care au modificari subclinice cauzate de consumul de alcool pe termen lung.

De asemenea, pot sa apara tulburari de tranzit. Este vorba atat despre constipatie – daca nu se consuma suficiente fibre din fructe si legume, cereale integrale, cat si de diaree – cauzata de alimentele in exces si care genereaza resturi alimentare in exces.

Informatii oferite de Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog, intr-un interviu pentru redactia Adevarul.ro.

 

[su_button url=”https://https://m.adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/ce-intoxicatia-acuta-mancarea-1_5c25e8fedf52022f75fdd457/index.html” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]

 

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare