Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

INTERVIU | Maria Martac, biolog, consultant in nutritie si Health Coach

Articol realizat in parteneriat si publicat de redactia medijobs.ro

Accesati sursa aici.

Maria Martac, biolog, consultant in nutritie si Health Coach

Vasta experienta educationala si profesionala pe care a acumulat-o doamna Maria Martac in decursul anilor i-au oferit acesteia capacitatea de a intelege mai bine si de a transmite simplu si corect informatii despre corpul uman, structura si functiile sale. Astfel, marturiseste ca a ajuns sa ofere solutii nutritionale rationale si eficiente, care urmaresc procesele fiziologice si biochimice ale organismului si care nu-l agreseaza prin infometare sau restrictii severe.

Considera ca cea mai dificila parte din procesul terapeutic este reprezentata de luarea si asumarea deciziei de schimbare, ulterior aparand si rezultate. Nu isi critica si nu isi blameaza pacientii tocmai pentru ca intelege faptul ca schimbarea este grea si dureroasa.

America este, din punctul sau de vedere, cea care da tonul in directia nutritiei de mai multe decenii, iar in prezent isi doreste sa aprofundeze domeniul psiho-nutritiei, considerand ca dependenta de dulce, mancatul emotional sau terapeutic, frica de pandemie alaturi de diverse mecanisme psihologice reprezinta cateva domenii pentru care este nevoie de cat mai multi specialisti bine pregatiti.

  1. Ati patruns in mai multe domenii profesionale, respectiv cariera didactica, marketing, incheind cu profesiile de nutritionist si health coach. Ce v-a motivat/indreptat catre fiecare?

Fiecare dintre aceste profesii sunt etape din viata mea in care am acumulat cunostinte si am trait experiente. Licenta in biologie mi-a oferit experienta tineretii: sa predau stiinta vietii la catedra. Ulterior, cariera m-a condus in industria medicala, unde am descoperit marketing-ul si promovarea. Petrecand mult timp printre medici si farmacisti, a venit cumva fireasca dorinta de a deveni antreprenor in domeniul sanatatii, apoi tehnician nutritionist si in ultimii ani “antrenor” pentru sanatate.

Ca specialist in nutritie, imi doresc sa vin in intampinarea pacientilor mei cu solutii simple, eficiente si corecte despre alimentatie. Scriu si lucrez atat in sprijinul persoanelor sanatoase, cat si pentru cei care si-au “ratacit” in timp starea de bine si doresc sa si-o recupereze.

Urmand cursuri aprofundate de nutritie am devenit tehnician nutritionist si, ulterior, am obtinut certificarea de health coach la o scoala internationala (Dr. Sears Wellness Institute), astfel pot sa ofer sfaturi despre stil de viata, imbinand nutritia cu miscarea si, nu in ultimul rand, cu atitudinea.

2. Ce abilitati ati dobandit din fiecare domeniu in care ati profesat si cum v-au ajutat acestea mai departe?

Cred ca abilitatile de comunicare si empatie le-am dobandit in mod nativ, dar mi le-am descoperit pe masura ce am ajuns in situatia de a lucra cu oameni de diferite varste, indiferent ca este vorba de elevi, tineri sau persoane adulte. Pornind de la pregatirea mea profesionala de baza, aceea de biolog, tot ce am acumulat a fost centrat cumva pe a intelege mai bine si a transmite simplu si corect informatii despre corpul uman, structura si functiile sale. Astfel, ofer solutii nutritionale rationale si eficiente, care urmaresc procesele fiziologice si biochimice ale organismului si care nu-l agreseaza prin infometare sau restrictii severe.

3. Cati health coach exista in prezent in Romania? Prin ce anume va diferentiati de un nutritionist?

Imi este greu sa raspund la aceasta intrebare dar, indiferent cati HC suntem, consider ca mai este loc. Este mare nevoie de educatie pentru sanatate la toate varstele, indiferent de ocupatie sau de mediul in care traim.

Abundenta alimentara din ultimii ani, stresul, presiunea jobului si mai ales pandemia COVID-19 au declansat o adevarata criza de obezitate, iar la nivel global se discuta de Covibesity. Un nutritionist este capabil sa recomande diete personalizate in functie de afectiunile pe care le are pacientul.

Un health coach integreaza alimentatia in stilul de viata. Eu lucrez cu clienti in sesiuni “unu-la-unu”’ sau cu grupuri, iar procesul se focuseaza pe client, pentru a-l ajuta sa se cunoasca si sa-si stabileasca scopurile de bunastare prin automotivare.

Eu, in calitate de Health Coach, imi sustin clientii in descoperirea propriilor resurse interioare si exterioare, dar si in dezvoltarea strategiilor personale, cu scopul de a face schimbari de comportament si stil de viata, durabile in timp. Desi nu pun diagnostice, nu prescriu tratamente si nu ofer interventii psihologice sau terapeutice, pot oferi ghidare pe baza pregatirii profesionale.

4. Cat de important este studiul in strainatate, din punctul dvs. de vedere? Cum a fost experienta dvs. la o scoala internationala comparativ cu scoala romaneasca?

In ceea ce priveste nutritia, cred ca America este cea care da tonul si in bine si in mai putin bine, de mai multe decenii.Cursurile lor sunt foarte practice, pornind de la informatii teoretice se dezvolta toata baza aplicata, demonstrata si adaptata pe specificatiile culturilor si obiceiurilor oamenilor.

Evident ca nimic nu este universal valabil, dar notiunile de baza sunt bine structurate pentru ca au inceput acest tip de cursuri de multi ani si deja au experienta in modul de predare si materialele oferite in cadrul cursului.

5. Este evident ca sunteti o persoana careia ii place sa invete. Ce va doriti sa mai invatati in viitor si nu ati reusit inca?

Ma gandesc din ce in ce mai serios sa urmez si un curs de psiho-nutritie. Dependenta de dulce, mancatul emotional, mancatul terapeutic, frica de pandemie si multe altele au mecanisme psihologice si mi-ar placea sa stiu mai multe ca sa ofer mai mult suport.

6. Care sunt calitatile de care are nevoie un health coach? Este nevoie si de cunostinte de psihologie?

Un antrenor, indiferent in ce domeniu activeaza, trebuie doar sa adreseze intrebarile corecte astfel incat sa ghideze clientul spre constientizarea propriilor nevoi pe care sa reuseasca sa le satisfaca/rezolve cu propriile resurse.

Rolul nostru este sa nu ii lasam sa renunte atunci cand nu reusesc din prima sau cand altii de pe margine incearca sa ii abata de la drumul lor. Dupa parerea mea, cea mai dificila parte este luarea si asumarea deciziei de schimbare. Din acel moment lucrurile intra pe un fagas normal si rezultatele nu intarzie sa apara.

Da, un antrenor trebuie sa aiba notiuni generale de psihologie. Atunci cand vorbim de dependente alimentare, intotdeauna in spate este o cauza de natura psihologica. Eu am cursuri de psihologie din facultate, dar acesta este un motiv pentru care as vrea sa aprofundez subiectul adaptat la alimentatie.

7. Colaborati si cu medici? Cum decurge colaborarea? Pe ce criterii va fundamentati relatiile profesionale?

Sedintele mele de consiliere nutritionala se desfasoara in cadrul clinicii DigestMed. Colaborez cu medicii de aici, majoritatea sunt de specialitate gastroenterologi si aceasta se impleteste foarte bine cu nutritia.

In momentul cand medicul specialist considera ca pacientul, pe langa tratamentul medicamentos recomandat, are nevoie si de o dieta speciala, ii recomanda si o vizita la nutritionist. Ramane la decizia acestuia daca vine sau nu.

Si invers functioneaza. Atunci cand consider ca un client are manifestari clinice care fac obiectul unei investigatii de specialitate, nu intarzii sa ii recomand un consult in clinica.

8. Cat de important este sa fii flexibil si adaptabil cand lucrezi cu oamenii? Cum reusiti sa construiti relatii bazate pe incredere?

Este foarte important sa fii flexibil fara sa pierzi din vedere obiectivul pacientului. Acesta poate spune ca incearca sa faca schimbarile promise, ca urmeaza sfaturile, dar data viitoare cand vine realizam impreuna ca nu a fost chiar asa, ca nu toate au fost respectate, ca este greu si nu intotdeauna posibil sa respecti planul si atunci trebuie sa il reajustam in functie de stilul de viata, de familie, de programul si modul de lucru, de buget, de posibilitati de pregatire a hranei, de timpul pentru sport etc.

Niciodata nu critic si nu blamez. Schimbarea este grea si doare. Este clar ca anumite obiceiuri te-au adus in situatia de a fi in cabinetul unui nutritionist si atunci ne dam timp suficient pentru schimbarea obiceiurilor, pentru acceptarea lor. Altfel, clientul spune ca nu mai vine…

9. Cum procedati cand pacientii nu tin cont de sfaturi/recomandari?

Incerc sa aflu de ce nu au putut sa faca ce am agreat impreuna. Intotdeauna recomandarile mele sunt discutate cu clientul si gasim impreuna solutii viabile. Dar in cabinet e una, in viata de afara e altceva (familia, societatea, urgentele jobului etc).

10. Care a fost cea mai dificila decizie din cariera dvs. profesionala?

Atunci cand am decis sa plec din invatamant. Misiunea mea este sa fiu pedagog si, daca nu am reusit la catedra, continui sa practic intr-un alt format.

11. Este util pentru un profesionist care lucreaza in domeniul sanatatii sa aiba cabinet propriu? Sau mai degraba sa se asocieze/sa colaboreze cu o clinica?

Ambele variante sunt bune. Consider ca un profesionist isi poate desfasura meseria indiferent de ce scrie pe cladire. Important este ce rezultate are, acestea fiind cele mai bune recomandari. Pacientul nu merge neaparat unde este trimis nici la nutritionist, nici la farmacie, nici la alt specialist. Fiecare are propriile sale preferinte de care tine cont.

12. Care au fost cele mai importante lectii pe care le-ati deprins ca urmare a carierei profesionale?

Ca nimeni nu se schimba decat daca vrea el insusi. Ca frica este cea mai mare motivatie.

Maria Martac, DigestMed
Articole Similare