2019-02-09
Ecografia mamara – ce arata si de ce trebuie facuta
Articol realizat si publicat de redactia Dcmedical.ro
Accesati sursa aici
In principiu, ecografia mamara este o investigatie imagistica ce investigheaza regiunea mamara si axilara cu ajutorul ultrasunetelor.
Cum se efectueaza ecografia mamara
Pacienta este culcata pe spate cu mana de aceeasi parte cu sanul investigat asezata sub cap. Pe masura ce examninatorul parcurge cele 4 cadrane ale sanului, solicita pacientei sa se intoarca usor spre dreapta sau spre stanga pentru a pune mai bine in evidenta zonele scanate.
Cine efectueaza ecografia mamara
Medicul care realizeaza ecografia mamara are rol crucial, mai important decat calitatea ecografului. Este indicat ca acesta sa fie de specialitate radiolog cu competenta in mamografie si experienta, putand – in cazul leziunilor suspecte – sa recomande si sa execute ambele investigatii pe baza carora da un diagnostic cat mai corect. Medicul care realizeaza ecografia incadreaza leziunea decelata in una din cele 6 clase de risc BIRADS si in functie de aceasta recomanda sau nu efectuarea biopsiei, daca este necesara completarea ei cu mamagrafia si la ce interval se repeta ecografia.
Celalalt element important este ecograful care trebuie sa fie dotat cu anumite functii speciale pentru ecografia mamara si de preferat nu mai vechi de 10 ani.
De aceea, recomandarea investigatiei, alegerea intre ecografie si mamografie (ce este mai potrivit pentru fiecare pacienta in parte) este bine sa fie facuta de medicul endocrinolog, ginecolog, oncolog, medicina de familie, si sa nu se desfasoare la initiativa pacientei la primul cabinet iesit in cale pentru a evita rezultate eronate, cheltuieli si tensiuni fara rost.
Cand este indicata ecografia mamara?
Cand pacienta descopera la autopalpare o formatiune mamara dureroasa sau nu. La pacientele menstruate este bine ca aceasta sa se efectueze periodic dupa terminarea mentruatiei, cam intre ziua a 5 – a 10-a a ciclului menstrual, arata Dr. Cristina Stefan, medic primar endocrinolog.
Dupa mamografie, pentru stabilirea structurii solide sau lichidiene a nodulilor, completand astfel informatiile obtinute la mamografie, cele doua dau informatii care se completeaza si ajuta la formularea unui diagnostic corect.
La pacientele cu sani densi, special inainte de 40 ani si in premenopauza.
Cand nu este indicata ecografia mamara?
1. Nu se face screeningul cancerului de san la femeie folosind ecografia (adica de rutina la femei fara simptome sau noduli aparuti), in aceasta situatie se indica mamografia,
2. La femei obeze sau cu sani foarte mari.
Limitele ecografiei
1. Nu se foloseste in depistarea cancerului mamar deoarece nu depisteaza microcalcificarile ce pot aparea ca prim semn, inaintea nodulilor, si poate rata nodulii cu dimensiuni foarte mici, astfel intarziind depistarea cancerului in faza precoce.
2. Poate da multe rezultate fals pozitive, adica multe leziuni care nu sunt de fapt cancere la biopsie.
Concluzii
Ecografia mamara, care este o investigatie sigura si usor accesibila, este folosita de prima intentie in cazul femeilor tinere sub 40 ani cu un nodul palpabil si ca investigatie complementara dupa mamografie la femeile in varsta, cu nodul palpabil.
Nu se face screeningul cancerului mamar doar prin efectuarea ecografiei, desi are un rol benefic la pacientele cu sani densi, acestea necesita mamografie, arata dr. Cristina Stefan.