2019-02-11
Ecografia glandelor suprarenale
Articol realizat si publicat de redactia Dcmedical.ro
Accesati sursa aici
Glandele suprarenale sunt esentiale pentru supravietuirea organismului prin hormonii produsi: cortizol si aldosteron, acestia asigura presiunea sangelui in vasele si adaptarea organismului in conditii de stres, asa numita situatie „lupta sau fugi”, arata Dr. Cristina Stefan, medic primar endocrinolog.
Cortizolul este un hormon eliberat ca raspuns la stres si atunci cand se inregistreaza unui nivel scazut de glucocorticoizi in sange. Rolul sau principal este acela de a creste cantitatea de zahar din sange, prin intermediul gluconeogenezei, precum si de a suprima raspunsul sistemului imunitar, de ajutor in metabolismul grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. El scade, de asemenea, osteogeneza. In timpul sarcinii, nivelul crescut de cortizol din saptamanile 30-32 initiaza maturizarea plamanilor fetusului. In forma sa sintetica, este inclus in diferite medicamente pentru tratarea unei varietati de boli.
Aldosteronul este produs in zona glomerulata din cortexul suprarenal. El creste reabsorbtia ionilor de sodiu si a moleculelor de apa in rinichi — ducand la cresterea volumului sangelui si a tensiunii arteriale.
Unde se afla in organism glandele suprarenale
Glandele suprarenale sunt mici, situate superior si medial de polul superior al rinichiului, in spatele organelor interne, astfel incat datorita acestor caracteristici examinarea lor este dificila si necesita conditii speciale de executare.
Acuratetea diagnosticului depinde de tehnica de efectuare a ecografiei, de experienta medicului, de statusul ponderal al pacientului (obezitatea), de calitatea ecografului. Nodulii mici, ficatul gras, obezitatea, gazele din intestine, scad foarte mult posibilitatea de vizualizare clara a suprarenalelor.
Ce putem depista la ecografie?
– adenoame suprarenaliene (noduli benigni), cancere, metastaze
– Hiperplazia (cresterea) difuza sau nodulara
Modificarile pe care le depistam ecografic trebuie completate cu tehnici imagistice mult mai sensibile ca tomografia computerizata (CT) si RMN.
Concluzie
Ecografia suprarenaliana ne este la indemana fiind mai ieftina, neradianta, dar pe de alta parte depinde foarte mult de experienta examinatorului, de calitatea aparatului si de statusul ponderal al pacientului si trebuie luati in calcul toti acesti factori cand se recomanda, subliniaza Dr. Cristina Stefan.