2018-07-09
Cum putem preveni si trata toxiinfectiile alimentare
Diareea acuta infectioasa este o boala frecvent intalnita oriunde in lume, care se dezvolta in urma contactului cu persoane sau animale bolnave sau prin consumul de apa si alimente contaminate.
Globalizarea comertului cu alimente cu procesare centralizata si distributie pe scara larga ofera oportunitatea ca toxiinfectiile alimentare sa se raspandeasca rapid intre tari, iar utilizarea nediscriminatorie a antibioticelor in industria carnii a condus la o crestere a rezistentei microorganismelor la tratament.
Dr. Elena Ciuperca explica faptul ca printre cauzele aparitiei bolii se numara bacteriile (Shigella, Salmonella, Campylobacter, Yersinia enterocolitica, Vibrio cholera, Aeromonas, Escherichia Coli), toxinele bacteriene, diverse virusuri (Rotavirus, Adenovirus, Norovirus) si parazitii. Cei mai frecventi patogeni sunt: Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, Vibbrio Cholerae si Parahaemolitycus, Bacillus cereus, Salmonella, Shigella, Clostridium botulinum, Escherichia Coli tulpina O157:H7, anumite specii de Campilobacter, Yersinia, Listeria si Aeromonas. in general, in aproximativ 70% din cazuri sursa infectiei este reprezentata de apa sau alimentele contaminate. Bacteriile sunt responsabile de 75% din imbolnavirile de toxiinfectie alimentara, care se manifesta prin crampe abdominale, scaune diareice, uneori varsaturi si febra.
[su_button url=”https://romanialibera.ro/sanatate/cum-tratam-toxiinfectiile-alimentare-737245″ target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utilie de la specialistul nostru[/su_button]
Dr. Elena Ciuperca, medic specialist gastroenterolog, interviu acordat redactiei Romania Libera.ro