Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Colonoscopia, cu sedare sau fara, este un test care salveaza vieti

 

Colonoscopia este o investigatie sigura si eficienta in evaluarea intestinului gros. Permite inspectia vizuala a mucoasei intestinale prin intermediul unui tub flexibil cu o camera video in capat. Acesta se introduce prin anus si avanseaza ulterior pana in capatul distal al colonului, numit cec. Rolul colonoscopiei este in diagnosticul (si uneori si tratamentul) afectiunilor intestinului gros (ex. boli inflamatorii intestinale, polipi si tumori de colon, diverticuloza colonica) dar si in screeningul cancerului colorectal. Cancerul colorectal este una dintre cele mai frecvente neoplazii. Aproximativ 6 din 100 de persoane dezvolta cancer de colon invaziv pe parcursul vietii.

Cancerul de colon poate fi prevenit prin evaluarea periodica prin colonoscopie. Dupa varsta de 50 de ani si populatia la risc (persoanele cu antecedente familiale sau personale de polipi sau cancer de colon, cei cu boli inflamatorii intestinale, cu boli genetice asociate cu risc de cancer de colon evaluarea este extrem de importanta. Pentru populatia generala screeningul se realizeaza la 10 ani. Pentru populatia la risc varsta de la care incepe screeningul este mai tanara si intervalul intre evaluari mai mic.

Cum se realizeaza, cand este nevoie de sedare, cat de mult conteaza pregatirea si care sunt riscurile aflati de la Dr. Elena Ciuperca din articolul urmator.

[su_button url=”https://www.libertateapentrufemei.ro/articol/colonoscopia-188153″ target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]

 

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare