2019-12-14
Colita microscopica se diagnosticheaza greu
Articol realizat si publicat de redactia Libertatea Pentru Femei
Accesati sursa aici
Colita microscopica este una dintre afectiunile intestinale greu de dpistat. Si se numara printre cauzele declansarii diareei greu de controlat. Despre colita microscopica nu s-a prea auzit vorbindu-se. Chiar daca se numara printre cauzele diareei cronice. Si este dificil de diagnosticat, dupa cum spune dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterologie, la clinica DigestMed.
Ce este colita microscopica
„Colita microscopica reprezinta o afectiune inflamatorie a intestinului gros (colon). Care conduce la diaree apoasa cronica. Se numeste microscopica deoarece este nevoie de analiza la microscop de tesut de la nivelul colonului. Acesta avand aspect normal cu ochiul liber, la colonoscopie sau sigmoidoscopie. Tocmai de aceea diagnosticul se stabileste cu dificultate. Daca nu ne gandim la aceasta posibilitate sau nu exista o suspiciune clinica inalta.”, explica dr. Bianca Istratie.
Afectiunea apare mai ales la femei cu varste intre 50 si 70 de ani. La care se asociaza deseori artrita, boala celiaca sau alte boli autoimune. Din fericire, este vorba despre o afectiune rara, cu aproximativ 4 cazuri la 100 000 de locuitori.
De ce apare si cum se manifesta
Nu se cunoaste cu exactitate cauza colitei microsocpice. Printre factorii cauzatori ar putea fi unele medicamente precum aintiinflamatoarele nesteroidiene, sertralina, beta-blocante, statine, bifosfonati. Dar si sarurile biliare, toxinele sau agentii infectiosi pot fi de vina. Pacientii cu colita microscopica au in medie 8 scaune apoase pe zi, vreme de luni sau chiar ani de zile. In plus, sufera de incontinenta fecala si de crampe abdominale. Daca ai aceste simptome, este important sa mergi imediat la medic pentru investigatii de specialitate.
Consultul medical si investigatiile au drept scop diferentierea colitei microscopice de alte afectiuni care produc diaree cronica. Boli precum diareile infectioase, intestinul iritabil, enterocolita eozinofilica, amiloidoza, bolile inflamatorii colonice, tumorile neuroendocrine au simptome asemanatoare.
Se trateaza?
Examinarea fizica si discutia detaliata cu pacientul sunt necesare in prima faza. Insa pentru stabilirea diagnosticului medicul trebuie sa faca biopsii cu mai multe mostre de tesut, din diferite portiuni ale colonului. Recoltarea de tesut se va face in timpul unei colonoscopii. Care va permite totodata medicului sa examineze intestinul gros. In anumite situatii aceasta cauza de diaree poate fi banuita atunci cand probele de inflamatie sunt crescute. Fie probele nonspecifice de inflamatie: VSH, proteina C reactiva, fibrinogen, fie probele de inflamatie specific intestinale-calprtectina fecala.
Tratamentul cuprinde masuri de dieta si tratament medicamentos. Este extrem de important sa se limiteze consumul de alimente picante, alcool, cafea, alimente cu un continut ridicat de fibre. Se vor consuma alimente usor digerabile cum ar fi banane, orez, compot de mere. Trebuie sa se renunte la consumul de alimente care contin gluten sau lactoza si sa creasca consumul de lichide.
Tratamentul medicamentos se poate face cu una dintre urmatorele medicamente: antidiareice, antiinflamatoare intestinale, imunosupresoare, corticosteroizi.