2019-02-21
Ce sunt si de ce apar tulburarile alimentare
Comportamentul alimentar se defineste ca fiind ansamblul actiunilor legate de alimentatie. Numim tulburare de comportament alimentar acea modificare persistenta de comportament alimentar caracterizata prin consumul sau absorbtia inadecvata a alimentelor, urmata de afectarea semnificativa a starii de sanatate fizica si psihosociala.
Tulburarile de comportament alimentar au drept cauza pe de-o parte evitarea alimentelor, iar pe de alta parte consumul in exces. Sunt tulburari de ordin psihiatric, se mentin o perioada indelungata, iar cauza declansatoare este in general complexa. Conform DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) exista urmatoarele tipuri de tulburari de comportament alimentar: anorexia nervoasa, bulimia nervoasa, consumul compulsiv de alimente (Binge Eating Disorder – BEG), comportamentul alimentar restrictiv (Avoidant / Restrictiv Food Intake Disorder – ARFID), precum si alte tulburari specifice sau nespecifice de hranire sau alimentatie. In categoria altor tulburari specifice si nespecifice se incadreaza acele persoane care nu intrunesc criteriile de clasificare in formele clare de tulburari de alimentatie, respectiv anorexia nervoasa, bulimia nervoasa, BEG si ARFID.
Exista de asemenea si sindromul Pica (consumul de substante non-alimentare) si ruminatia (regurgitarea voluntara urmata de remestecare, reinghitire sau scuiparea continutului), tulburari care se instaleaza in timpul copilariei.
Interviu acordat de Dr. Elena Tanase redactiei Dcmedical.com.
[su_button url=”https://www.dcmedical.ro/tulburari-alimentare-ce-sunt-i-de-ce-apar-explica-iile-specialistului-exclusiv_606714.html” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]