Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Cauzele chisturilor hepatice. Cand este indicat tratamentul si in ce consta

Articol realizat si publicat de redactia Adevarul.ro
Accesati sursa aici

Chisturile sunt pungi cu lichid care se pot gasi la nivelul tuturor organelor abdominale si nu numai. Dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterologie, Clinica DigestMed, explica felul in care pot evolua acestea si cum se trateaza.

„De cele mai multe ori, chisturile sunt inofensive, neavand nicio semnificatie patologica. Organele la nivelul carora se intalnesc cel mai frecvent sunt rinichii, ficatul, splina, pancreasul, ovarele si uterul“, explica dr. Adelina Popescu.

Cea mai frecventa origine a chisturilor hepatice este din caile biliare intrahepatice, numindu-se de fapt chisturi biliare al caror mecanism de formare nu este cunoscut, adauga medicul specialist. „Ele pot aparea de la nastere sau pot fi dobandite pe parcursul vietii. Important este faptul ca sunt benigne, adica nu se pot transforma in cancer si nu se complica.“

RAR AJUNG LA 10 CENTIMETRI

De regula, au dimensiuni mici, foarte rar atingand valori de peste 10 centimetri. „In aceasta situatie riscurile sunt de ruptura, sangerare sau infectie. Manifestarile clinice ale chisturilor biliare sunt aproape inexistente. Doar atunci cand ating dimensiuni mari pot produce disconfort la nivelul ficatului sau atunci cand se complica cu ruptura sau sangerare. Monitorizarea chisturilor biliare se face ecografic, in primul an la 6 luni, ulterior, anual.“

O alta cauza a chisturilor hepatice este infectia cu Echinococcus granulosus, un parazit care se transmite pe cale orala de la animalele carnivore, cel mai adesea caini sau pisici si atunci se numesc chisturi hidatice. „Acestea se pot localiza cel mai frecvent in ficat, dar si in multe alte organe precum splina, plamani, creier, rinichi, oase sau inima. Chisturile hidatice pot fi unice sau multiple, cresc treptat, putand ajunge la dimensiuni foarte mari si, de asemenea, sa se complice cu ruptura, infectie sau sangerare.“

SIMPTOMELE UNUI CHIST HIDATIC

Simptomele sau semnele clinice asociate unui chist hidatic tin de dimensiunile acestuia si de posibilele complicatii asociate, adauga medicul specialist. „Daca atinge dimensiuni mari, poate aparea disconfort sau chiar durere la nivelul ficatului sau poate comprima caile biliare hepatice, pacietul devenind icteric  – se ingalbenesc pielea si sclerele; daca se rupe sau se infecteaza, pot aparea durere abdominala intensa, febra, varsaturi, marire de volum a abdomenului.“

Pentru diagnosticul acestui tip de chist sunt necesare ecografia abdominala si un test de sange prin care se evidentiaza prezenta anticorpilor anti-Echinococcus de tip Ig G. „Din punct de vedere al aspectului ecografic, chistul hidatic se clasifica in sase stadii. Atunci cand aspectul ecografic este incert, diagnosticul se poate completa cu o tomografie computerizata sau cu rezonanta magnetica abdominala cu substanta de contrast. Tratamentul acestor chisturi se face cu medicamente antiparazitare si, atunci cand chistul este mare si cu risc de complicatii, se poate interveni chirurgical minim prin punctionarea lui sau se poate exciza complet prin intermediul unei operatii mai ample. De asemenea, evolutia chisturilor hidatice in timpul si dupa tratament se face tot cu ajutorul ecografiei abdominale.“

IN BOALA POLICHISTICA, STRUCTURA FICATULUI ESTE INLOCUITA

„Boala polichistica hepatica este o boala genetica in care ficatul are foarte multe chisturi de diferite dimensiuni, in unele cazuri, toata structura ficatului fiind inlocuita de formatiuni chistice. Adesea, se insoteste si de afectare renala, fiind denumita boala polichistica hepatorenala.“

De asemenea, structura rinichilor poate fi inlocuita in totalitate de chisturi. „Aceasta afectiune poate fi descoperita intamplator in timpul unei ecografii abdominale de rutina sau in urma aparitiei manifestarilor de insuficienta hepatica, renala sau hepatorenala – oboseala, ingalbenirea tegumentelor, marirea de volum a abdomenului, umflarea membrelor inferioare, diminuarea mictiunilor.“

Potrivit medicului specialist, pacientii cu aceasta boala sunt monitorizati constant prin analize de sange si ecografie abdominala. „Din pacate, nu exista tratament medicamentos care poate vindeca aceasta afectiune, singura solutie fiind transplantul organelor afectate.“ In concluzie, chistul hepatic poate fi o descoperire ecografica pur intamplatoare, asimptomatica, fara nicio semnificatie patologica pe termen lung sau poate fi marca unei boli, fie parazitara, fie genetica, impunand analize si investigatii amanuntite.

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare