Când trebuie să ne îngrijoreze durerea de stomac?

Ce înseamnă mai exact o durere de stomac? Adesea facem confuzie între burtă, stomac și intestine, și nu știm când avem nevoie să apelăm la un consult de gastroenterologie.

Durerea de stomac este cunoscută în mod comun ca durere în ”capul pieptului”, iar în termeni medicali, durere în epigastru. Durerea de stomac este resimțită în partea superioară a abdomenului și poate fi percepută ca o senzație continuă cu caracter de arsură, greutate sau presiune.

De multe ori este însoțită de greață, vărsături, senzația de sațietate precoce, balonare. Medicii asociază aceste simptome cu sindromul dispeptic. Durerea din etajul abdominal superior nu se rezumă doar la stomac: colica biliară, pancreatita acută, infarctul miocardic, sindrom de intestin iritabiltulburare anxios-depresivă, sunt confundate cu acest tip de durere.

Când trebuie să ne îngrijoreze durerea de stomac

Durerea de stomac are două tipologii mari: episodică sau recurentă. Durerea episodică de stomac, sub formă de indigestie, apare, în general, după mese abundente sau după ce mâncăm unele alimente care ne fac rău. Durerea recurentă de stomac devine îngrijorătoare atunci când se repetă săptămânal, are durată prelungită sau intensitate crescută. În această situație este indicat să ne adresăm medicilor pentru evaluare, care ar putea include o ecografie abdominală sau o endoscopie digestivă superioară.

Când trebuie să mergem la camera de gardă?

durere de stomac cu debut brusc, de intensitate crescută, ce nu se ameliorează după administrarea de medicamente uzuale și care poate fi însoțită de vărsături, ar trebuie să ne trimită de urgență la camera de gardă în vederea efectuării de urgență a investigațiilor de specialitate.

Printre simptomele asociate durerii de stomac care semnalează o situație gravă se numără:

  • Vărsături repetate – acestea pot semnala pancreatita acută, ulcer gastric sau duodenal stenozant, tumori stenozante de tub digestiv superior
  • Iradierea în bară a durerii din etajul abdominal superior poate semnala o pancreatita acută
  • Iradierea posterioară a durerii sau la nivelul omoplatului drept poate sugera o colică biliară
  • O sensibilitate crescută la palparea abdomenului poate fi un simptom pentru iritație peritoneală, consecința unei perforații de tub digestiv
  • Scaun negru, denumit melena, indică o hemoragie digestivă superioara (de la nivelul stomacului sau duodenului)
  • Vărsături cu sânge sau aspect de ”zaț de cafea”
  • Scădere în greutate involuntară și semnificativă

Când trebuie să ne îngrijoreze durerea de stomac? Atenție la istoricul de boli al rudelor!

Prima investigație utilă atunci când un pacient se prezintă cu o durere de stomac este ecografia abdominală. În funcție de rezultat, medicii decid ulterior dacă sunt necesare și alte investigații.

Endoscopia digestivă superioară este investigația principală în evaluarea unei afecțiuni a stomacului si consta în introducerea unui tub flexibil cu o cameră de filmat în vârf în stomac. Această procedură permite vizualizarea detaliată a esofagului, stomacului și duodenului.

O altă investigație imagistică prin care se poate examina stomacul este tranzitul baritat, însă aceasta nu oferă detalii la fel de precise ca și gastroscopia. În plus, sunt necesare și analize uzuale precum hemograma și probele inflamatorii care pot indică prezența anemiei sau a inflamației acute asociate. Pentru diagnosticul diferențial al durerii de stomac se recomandă și analize precum lipaza serică, enzimele hepatice, probele de colestază, trigliceridele.

Cele mai frecvente simptome pe care nu trebuie să le ignorăm

Unul dintre cele mai obișnuite simptome pe care le ignorăm este chiar durerea abdominală, care însă nu are un caracter acut și nu este de intensitate mare, tocmai de aceea învățăm să o trecem cu vederea. Nu de puține ori ea poate ascunde de fapt o patologie gravă, cum este cancerul, a cărui evoluție este lentă și se manifestă sever abia în stadii avansate. Alte simptome ”banale” ignorate sunt tulburările de tranzit, scăderea în greutate, regurgitațiile, arsurile.

Istoricul medical al rudelor ar trebui sa fie un semnal de alarmă

Persoanele care au rude de gradul I cu neoplazii gastrice sau de colon ar trebui să facă gastroscopie, respectiv colonoscopie cu 10 ani înaintea vârstei la care acestea au fost diagnosticate in familie.

În cazul monitorizării pentru un cancer gastric, în timpul gastroscopiei de control este foarte importantă testarea pentru infecția cu Helicobacter pylori și eradicarea ei. Bacteria este principalul factor incriminat în apariția cancerului gastric. În cazul monitorizării pentru cancerul de colon este importantă depistarea polipilor colonici, ulterior rezecția lor, având risc de degenerare în cancer.

Articole Similare