2018-02-02
Bolile care se pot ascunde in spatele aftelor
Aftele bucale sunt ulcere recurente mici , bine circumscrise, cu baza galbuie sau gri si cu periferia rosie. Acestea apar la 25% din populatie cel putin o data pe parcursul vietii, la intervale neregulate. In general, stomatita aftoasa poate fi detectata mai ales la femei, la categoria de varsta 10-40 ani.
Aftele apar de obicei pe suprafete mucosale orale nekeratinizate, pe fata laterala a limbii, planseul bucal, mucoasa labiala si bucala , palatul moale si faringele. Timpul de vindecare si implicit rezolutia simptomelor depind de dimensiunile aftelor. Astfel, aftele minore, sub 5 mm in diametru, se vindeca in 1-3 saptamani, in timp ce aftele majore, peste 6mm, pot persista luni si pot lasa cicatrici.
Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog explica in cel mai nou articol pentru CSID.ro ce afectiuni pot ascunde aftele bucale, cat si tipul de evaluare medicala care ar putea identifca aparitia acestora.
[su_button url=”http://www.csid.ro/health/sanatate/bolile-care-se-pot-ascunde-in-spatele-aftelor-16964192/” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Citeste articolul complet pe CSID.ro[/su_button]