Aparitii Media

Greselile din dieta care duc la cancer de colon

De catre: | Etichete: | Comentarii: 0 | martie 9th, 2019

 

Stilul de viata, in general, si alimentatia, in special, sunt responsabile de un sfert pana la o treime din cazurile noi de cancer. Factorii de risc legati de stilul de viata sunt reprezentati de alimentatia deficitara atat calitativ, cat si cantitativ, de sedentarism, de obezitate, de fumat si de consumul de alcool.

De ce apare cancerul?
Dr. Elena Tanase, specialist de medicina interna si consultant de nutritie: „Cand spunem generic cancer, de fapt, nu denumim o singura boala, ci peste o suta de tipuri de afectiuni. Cercetarile arata faptul ca pana la 10% din cazuri sunt din cauza mostenirii unor gene modificate. Restul cazurilor sunt consecinta factorilor de mediu. Fizici – de exemplu expunerea la diverse tipuri de radiatii, chimici – precum expunerea la azbest, aflatoxine care vin din alimente mucegaite, diverse pesticide – si biologici – expunerea la anumite virusuri.“ in functie de terenul pe care actioneaza, de durata si de cantitatea expunerii, acesti factori vor determina aparitia unor gene alterate, numite oncogene, responsabile de aparitia, cresterea si diseminarea celulelor canceroase. „Procesul este insa unul de durata, se poate intinde pe ani multi, ceea ce da o fereastra de timp, uneori generoasa, in care pot actiona factorii de protectie“.

Despre calitatea reziduurilor alimentare Potrivit medicului, cercetarile arata faptul ca stilul de viata, in general, si alimentatia, in special, sunt responsabile de o patrime pana la o treime din cazurile noi de cancer. Printre acestea se numara si cancerul colorectal. „Factorii de risc legati de stilul de viata sunt reprezentati de alimentatia deficitara, atat calitativ, cat si cantitativ, de inactivitate, de suprapondere/obezitate, de fumat si de consumul de alcool. in ceea ce priveste alimentatia si riscul de aparitie a cancerului colorectal, desi exista dovezi ca anumite alimente cresc acest risc, iar altele reprezinta un factor de protectie, este mai important sa privim dieta in ansamblu. Cu alte cuvinte, nu este suficient sa eliminam un anume aliment, trebuie global alimentatia sa fie una sanatoasa“, mai spune medicul specialist de medicina interna.

 

 

Interviu acordat de Dr. Elena Tanase redactiei Adevarul.ro.

Programare rapida
Programare Facebook
Programare Whatsapp
Programare online
Programare telefonica