Aparitii Media

Pentru a proteja organismul, recomandam mese cu masura in perioada sarbatorilor

De catre: | Etichete: | Comentarii: 0 | decembrie 3rd, 2018

 

Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog: „Procesul de digestie incepe atunci cand vedem, mirosim si gustam alimentele. Pentru ca deja atunci creierul nostru stimuleaza secretia salivara si pe cea gastrica. Ulterior, in cavitata bucala alimentele sunt maruntite, amestecate cu saliva si apoi ajung, prin intermediul esofagului, in stomac.”

De aici drumul e, in principiu, fara intoarcere. Spre cifre crescute pe cantar sau chiar mai rau, atunci cand pofticiosul care are un regim medical se lasa corupt de tentatii, chiar daca nu recunoaste.

Capacitatea tubului digestiv nu se modifica pentru ca e zi de sarbatoare. 95 la suta din ce mancam, adica din proteinele, lipidele si glucidele din alimente, se digera si se absorb sub forma unui nou strat de grasime. Sa tinem cont si de faptul ca, de sarbatori, nu devenim mai activi. Ci, dimpotriva, mai sedetari.

Sa oferim o solutie de compromis si celor care, sa spunem, nu pot pune frana la timp. Organismul nostru produce enzime care proceseaza eficient toate categoriile de alimente; si totusi, mesele grele sunt o incercare grea, mai ales pentru pancreas.

 

 

 

 

 

SUNATI