Ce boli ascunde respiratia urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare este prezenta la circa 30% din populatie, desi majoritatea oamenilor afectati nu sesizeaza acest fapt. Este prezenta la toate varstele, deopotriva la femei si barbati. Interesant este ca aproximativ 25% dintre cei care se prezinta la medic pentru acest simptom au de fapt halitofobie, in realitate nu au nicio problema, dar sunt atat de stresati ca ar putea avea respiratia urat mirositoare incat fac din acest lucru o obsesie.

Dr. Adelina Popescu: care sunt cauzele halitozei si ce probleme de sanatate se pot ascunde in spatele respiratiei urat mirositoare

Exista mai multe tipuri de halitoza:
• Halitoza – respiratia urat mirositoare cu o intensitate peste nivelul acceptabil perceput de cei din jur.
• Halitoza fiziologica – respiratia urat mirositoare fara o cauza anume, ce apare frecvent dimineata si este tranzitorie.
• Pseudohalitoza – reprezinta perceptia unui pacient ca are respiratia urat mirositoare, insa, fara o evidenta obiectiva a acestui fapt.
• Halitofobia – este un tip de pseudohalitoza in care pacientul dezvolta o obsesie si un stres pentru respiratia urat mirositoare, in pofida infirmarii obiective de catre specialist.

Respiratia urat mirositoare, cauze frecvente

In 80-90% din cazuri, cauzele halenei sunt afectiuni ale cavitatii bucale: igiena neadecvata, gingivite, periodontite etc. „In aceasta situatie, respiratia urat mirositoare apare in urma actiunii bacteriene asupra resturilor alimentare dintre dinti si de pe limba. Spre exemplu, fisurile de pe limba reprezinta un mediu de cultura bacterian propice. Microorganismele primare implicate in etiologia halenei sunt frecvent anaerobi Gram-negativi de tipul Bacteroides forsythus, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Fusobacterium nucleatum, Treponema denticola etc. In urma degradarii microbiene, se elibereaza chimicale urat mirositoare precum compusi sulfurici volatili: hidrogen sulfurat, metil mercaptan, dimetil sulfid”, explica dr. Adelina Popescu.

 

[su_button url=”https://www.dcmedical.ro/respira-ia-urat-mirositoare-ce-boli-ascunde-cauze-explicate-de-medic_604595.html” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]

 

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare