O ecografie abdominala este una din investigatiile de imagistica pe care medicul specialist le recomanda pentru a putea stabili diagnosticul in cazul unui pacient cu probleme gastroenterologice si nu numai.

Ecografia abdominala este o investigatie imagistica bazata pe ultrasunete prin care se pot examina organele, vasele si tesuturile intra-abdominale. Ecografia abdominala este o metoda rapida de diagnostic, neiradianta, care se poate repeta ori de cate ori este nevoie si nu este dureroasa. Dispozitivul care se aplica pe corpul pacientului numit sonda, emite ultrasunete catre organele si tesuturile intraabdominale si apoi recepteaza undele reflectate si le transmite ecografului. Imaginile obtinute sunt in nuante de gri, alb si negru.

In ce consta investigatia si cand este recomandata?

Ecografia abdominala se realizeaza cu ajutorul unei sonde. Aceasta sonda se trece pe deasupra portiunii investigate si transmite ultrasunetele pe care le reflecta diferitele tesuturi catre ecranul aparatului. Inainte de efectuarea ecografiei, medicul aplica un gel special pe portiunea care urmeaza sa fie investigata. Gelul faciliteaza contactul sondei cu pielea. In majoritatea cazurilor, pacientul sta intins pe pat in timpul efectuarii procedurii.

Avand in vedere ca este o investigatie neinvaziva si neiradianta este bine sa se efectueze in cursul evaluarii anuale a starii de sanatate. Uneori trebuie repetata la intervale mai scurte (3-6 luni) la persoanele cu boli hepatice cronice sau pentru urmarirea unor noduli hepatici sau pancreatici.

Cum se realizeaza o ecografie abdominala?

Pentru o vizualizare optima, ecografia abdominala se realizeaza in conditii de repaus alimentar de 4-5 ore si cu vezica urinara plina. In timpul investigatiei pacientul sta de obicei intins pe patul de consultatie cu fata in sus si cu abdomenul dezgolit.

Se intinde pe zona care urmeaza a fi examinata un gel transparent cu rol in crearea unui mediu de transmitere a ultrasunetelor emise de sonda ecografica si se aplica sonda pe abdomen, exercitandu-se o presiune usoara.

Evaluarea ecografica a organelor, vaselor si tesuturilor intra-abdominale se realizeaza intr-o anumita ordine, specifica fiecarui examinator. La nivelul abdomenului superior se suprapun mai multe organe si se interpun gaze intestinale, de aceea se roaga pacientul sa inspire profund si sa opreasca respiratia cateva secunde pentru a obtine imagini relevante.

Uneori pentru indepartarea gazelor poate fi utila schimbarea pozitiei pacientului in pozitie laterala dreapta sau stanga. Sonda ecografica se dezinfecteaza cu ajutorul unui spray dupa incheierea examinarii.

Cand este indicata ecografia abdominala?

Ecografia abdominala este prima investigatie utila in examinarea unui pacient cu durere abdominala sau lombara, aceasta fiind de altfel si cea mai frecventa cauza pentru care se efectueaza o ecografie abdominala. Alte situatii sau simptome in care este indicata ecografia abdominala sunt:

  • evaluare ecografica periodica cu rol de preventie in absenta vreunui semn sau simptom de boala;
  • varsaturi;
  • marire de volum a abdomenului;
  • formatiuni tumorale care se palpeaza la nivelul abdomenului;
  • balonare persistenta;
  • scadere in greutate inexplicabila;
  • diaree cronica;
  • constipatie brusc instalata;
  • mictiuni frecvente;
  • diagnosticarea si monitorizarea unor boli cronice hepatice sau renale;
  • evaluarea organelor genitale;
  • posttransplant de diferite organe (ficat, rinichi);
  • monitorizare oncologica – utila in depistarea precoce a eventualelor recidive tumorale;
  • monitorizarea eficacitatii unor tratamente;
  • boli hematologice, anemii sau alte modificari ale analizelor sangvine;
  • malnutritii sau tulburari de crestere la copii;
  • in urma unor traumatisme abdominale.

Avand in vedere numeroasele beneficii (lipsa efectelor secundare, a disconfortului, rapiditatea, accesibilitatea), ecografia abdominala este adesea prima explorare indicata in afectiunile digestive si permite ghidarea investigatiilor ulterioare.

Incepand cu ce varsta se recomanda o ecografie abdominala?

Ecografia abdominala se poate realiza fara riscuri la orice varsta. Se poate indica atat la nou-nascuti si copii, cat si la batrani sau femei gravide sau care alapteaza. Ecografia abdominala este neiradianta si are caracter repetitiv, putand fi efectuata de fiecare data cand exista semne sau simptome de boala. Pentru populatia generala asimptomatica, ecografia abdominala de screening este utila dupa varsta de 40 ani si se poate efectua anual sau la doi ani, avand rolul depistarii precoce a unor afectiuni organice.

Exista o categorie speciala de pacienti care necesita evaluare ecografica constanta, si anume pacientii cu boli hepatice sau renale cronice si pacientii oncologici, cu diferite tipuri de cancer.

O atentie deosebita trebuie acordata pacientilor cu boli hepatite cronice, dar si acute: hepatite acute sau cronice de etiologie virala, etanolica sau autoimuna care pot evolua catre ciroza hepatica si in final catre cancer hepatic. In aceste situatii ecografia are rolul de a monitoriza evolutia bolii si depistarea precoce a complicatiilor.

Avantajele efectuarii unei ecografii la DigestMed

Departament specializat de gastroenterologie

Pentru a face o ecografie abdominala de calitate, este important sa consultati un medic gastroenterolog, gastroenterologia fiind specialitatea medicala care se ocupa cu majoritatea problemelor ce pot fi identificate ecografic.

Medici gastroenterologi cu experienta

DigestMed va pune la dispozitie o echipa medicala specializata formata din medici gastroenterologi profesionisti care detin experienta si expertiza vaste in domeniul tratarii bolilor digestive si nu numai.

Aparatura medicala moderna

Pentru stabilirea corecta a diagnosticului este necesara o exploatare de calitate care se realizeaza cu ajutorul unui aparat profesional si a unui medic cu experienta. Clinica este dotata cu aparatura medicala de ultima generatie.

Cat timp dureaza o ecografie abdominala?

O examinare ecografica abdominala de rutina poate dura intre 10 si 20 de minute, in functie de pregatirea si constitutia pacientului precum si in functie de multitudinea de probleme identificate in cursul investigatiei.

La pacientii cu exces de gaze in intestine evaluarea ecografica poate fi ingreunata deoarece aceste gaze intestinale mascheaza organele si impiedica examinarea lor corespunzatoare. De asemenea, evaluarea ecografica poate fi dificila si prelungita si la pacientii cu perete abdominal gros, in speta la cei supraponderali sau obezi.

Pacientii la care se descopera mai multe modificari in timpul ecografiei pot fi examinati intr-un interval de timp mai mare, acordandu-se atentie fiecarei modificari in parte.

O evaluare riguroasa cu prelungirea timpului de explorare ecografica necesita bolnavii cu afectiuni cronice hepatice sau oncologice la care trebuie analizati mai multi parametri, in comparatie cu o evaluare ecografica de rutina.

Este necesara o pregatire speciala inainte de o ecografie abdominala?

Pentru efectuarea unei ecografii abdominale pacientul trebuie sa faca repaus alimentar de cel putin 4 ore si trebuie sa consume circa jumatate de litru de apa cu o ora inainte de investigatie pentru a avea vezica urinara plina. Ideal ar fi sa se evite consumul alimentelor care baloneaza cu o zi inainte de investigatie, alimente precum lactate fermentabile sau cruditati.

Dupa masa, tubul digestiv se umple cu alimente si aer, acestea mascand organele intraabdominale si facandu-le dificil de examinat la ecografie. De asemenea, dupa masa, colecistul se contracta si isi evacueaza continutul, nemaiputand fi examinat in conditii corespunzatoare. Pentru diminuarea gazelor intestinale pacientul poate lua simeticona sau carbune medicinal cu 2-3 zile inainte si chiar si in ziua ecografiei. In situatii particulare de suspiciune a unor afectiuni gastrice, duodenale sau pancreatice, pacientul poate fi rugat de consume apa si in timpul ecografiei, creand astfel o fereasta de examinare a organelor mentionate.

De ce este utila umplerea vezicii urinare?

Pentru a se vedea peretii si continutul vezicii urinare si pentru a crea o fereastra de examinare a organelor genitale la femeie si a prostatei la barbati.

Ce aspecte se pot evidentia in timpul unei ecografii abdominale?

Litiaza colecistica (pietre)

Marire de volum a prostatei

Formatiuni uterine

Steatoza hepatica

Noduli hepatici, pancreatici, splenici, renali

Polipi colecistici/de vezica urinara

Pancreatita acuta, colectii lichidiene peripancreatice

Hematoame intraabdominale in contextul unor traumatisme

Litiaza renala/de vezica urinara

Chisturi hepatice, pancreatice, renale sau anexiale

Pancreatita cronica (inflamatia cronica a pancreasului)

Ingrosarea peretilor stomacului, intestinului subtire, colonului

Ce va putea depista medicul cu ajutorul unei ecografii abdominale?

Ecografia abdominala poate fi decisiva in diagnosticul final al unei afectiuni, alaturi de datele obtinute in urma anamnezei, a examinarii clinice si a analizelor sangvine. Prin ecografia abdominala se obtin informatii despre dimensiunile organelor, forma, structura si continutul lor; aspectul normal al structurilor examinate se incadreaza intr-un interval de referinta, iar modificarile care apar in afara acestui interval pot sugera anumite afectiuni.

Spre exemplu, cresterea in dimensiuni a organelor precum ficat, rinichi, pancreas, splina poate releva o inflamatie acuta sau cronica, infectioasa sau toxica. In plus, se pot depista formatiuni tumorale sau chistice, lichid in cavitatea intraabdominala, calculi renali sau biliari, inflamatii ale intestinelor, hernii abdominale, cheaguri de sange in vasele mari etc. Ecografia abdominala este utila si in diagnosticarea unor afectiuni chirurgicale acute: apendicita acuta, colecistita acuta, diverticulita acuta. De asemenea, ecografia abdominala este prima investigatie necesara in evaluarea unui traumatism abdominal, putand decela rupturi ale organelor sau vaselor mari de sange, hemoragii interne sau corpi straini.

Exista afectiuni de lunga durata, asa-numitele boli cronice, care necesita monitorizare ecografica periodica. Un astfel de exemplu il reprezinta hepatitele cronice si cirozele hepatice. Indiferent de cauza, fie infectioasa, alcoolica sau autoimuna, o boala hepatica netratata evolueaza de la inflamatie acuta catre inflamatie cronica, ciroza si complicatiile ei, si in final cancer hepatic. Rolul ecografiei in aceasta succesiune este de a stadializa boala initiala, ulterior de a o monitoriza si de a-i depista precoce complicatiile. In general, bolile hepatice avansate se evalueaza ecografic la 4-6 luni cu scopul de a decela noduli care pot degenera in cancer hepatic.

Urmarirea ecografica periodica se recomanda atunci cand gasim polipi la nivelul colecistului. Acesti polipi sunt de cele mai multe ori (in 9 din 10 cazuri) depuneri de grasime (colesterol) in peretele colecistului si chiar daca pot creste, acest lucru se intampla lent. Polipii de colesterol nu prezinta riscuri deosebite, dar exista o alta categorie de polipi, cei adenomatosi, care pot prezenta o crestere rapida si risc de transformare in cancer de colecist. De aceea urmarirea polipilor de colecist are rolul de a-i identifica pe cei cu crestere rapida si dimensiuni mari care pot necesita indepartarea chirurgicala a colecistului.

Pancreatita cronica este o alta afectiune care necesita monitorizare ecografica intrucat prezinta risc de dezvoltare a cancerului de pancreas. De asemenea nodulii hepatici, splenici sau suprarenalieni sau chisturile pancreatice sau ovariene beneficiaza de urmarire ecografica atunci cand in functie de aspect si de caracterizarea prin analize nu ridica suspiciuni de malignitate si nu necesita interventie imediata.

In afara imaginii ecografice obisnuite, in nuante de gri, putem aduce “culoare” in ecografie prin utilizarea examinarii Doppler (color sau power). Aceasta tehnica evalueaza vasele de sange mari abdominale, permeabilitatea lor, existenta unor dilatari anevrismale sau a unor cheaguri de sange in interior. De asemenea poate identifica prezenta vaselor de sange in noduli cu diferite localizari si astfel ne poate ajuta in stabilirea diagnosticului. Atunci cand se utilizeaza tehnica Doppler vasele de sange apar in culoarea rosie (in modul Power Doppler) sau in rosu si albastru (in functie de directia fluxului sangvin in modul Doppler color).

De ce sa faci o ecografie abdominala la DigestMed?

Clinica DigestMed ofera posibilitatea efectuarii unei ecografii abdominale de inalta calitate datorita aparatului de ultima generatie, cu rezolutie crescuta a imaginii. In plus, aparatul este dotat cu programul de evaluare a fibrozei hepatice, numit elastografie, si cu programul pentru ecografie cu substanta de contrast si astfel permite o explorare ecografica completa si complexa.

Ecografia abdominala este efectuata la DigestMed de medici gastroenterologi, specializati in diagnosticul si tratamentul suferintelor organelor digestive. Intrucat majoritatea organelor intraabdominale apartin aparatului digestiv ecografia abdominala realizata de medicii DigestMed reprezinta o integrare a informatiei clinice si o explorare directionata de suspiciunea clinica. In cadrul DigestMed aceasta evaluare poate fi completata de consult clinic si de explorari endoscopice, si astfel se poate obtine informatia completa necesara diagnosticului si ghidarii tratamentului.

Medici Gastroentrologi Digestmed

Echipa medicala cu experienta

Echipament medical de ultima generatie

Servicii Gastroenterologie Digestmed

Servicii medicale la standarde europene

Spitalizare de zi in conditii optime

De ce DigestMed?

Echipa medicala DigestMed

Solicita o programare la una dintre clinicile dedicate afectiunilor digestive